Харківська міськрада на своєму сайті опублікувала офіційну заяву з приводу закупівлі 105-ти планшетних комп'ютерів для депутатів. У заяві сказано, що ціна придбаних комплектів "iPad" істотно відрізняється від ціни тих, які продаються в інтернет-магазинах, оскільки куплені мерією планшети завезені до України легально.

"Основною умовою тендера було постачання офіційних, сертифікованих планшетів, які були завезені до України легально. Відповідно, вони повинні мати гарантію від постачальника. Серійний номер обладнання повинен проходити перевірку на сайті перевірки серійних номерів відповідних пристроїв. Ми розуміли, що їх ціна буде суттєво відрізнятися від ціни планшетів, які продаються в інтернет-магазинах, тому що там у продажу основному "сірі", нелегально ввезені планшети, без офіційної гарантії, без можливості замінити їх у разі виходу з ладу з вини виробника. Але, згідно закону, ми не можемо купувати обладнання на таких умовах", - прокоментував ситуацію директор Департаменту інформаційно-комп'ютерного забезпечення міськради Олександр Фетісенко.

Заявки на участь у тендері подали лише дві компанії - ЗАТ "Інком" і ПАТ "Сітронікс інформаційні технології України". Нижчою ціна була у компанії "Інком" - 7 тис. 141,86 грн. за комплект. До неї, крім "iPad", увійшли: послуги з налаштування функціональних можливостей, а саме - підключення до "iTunes", налаштування роботи комплексу Wi-Fi-обладнання з інформаційною системою міськради; підготовка пристрою до роботи з програмним забезпеченням замовника; установка необхідного пакету програмного забезпечення; оновлення операційної системи до останньої версії (протягом усього гарантійного терміну); надання консультацій з роботи з планшетним комп'ютером "Apple"; річна гарантія на планшети "iPad". Окрім того, постачальник узяв зобов'язання доукомплектувати планшети індивідуальними чохлами з гербом Харкова.

За даними міськради, аналогічні планшети "iPad 2 3G WiFi 16G" на ресурсі "Rozetka.ua" зараз коштують 6 тис. 10 грн. за готівку і 735 дол. у разі безготівкового розрахунку (за курсом 8,8 грн. за дол.) "Тому ціна, в разі безготівкового розрахунку, складає 6468 грн., а не 3800 - 4500, як запевняють ласі на сенсації журналісти. І це без чохла, гарантії і додаткових послуг на обслуговування планшета", - завили в міськраді.

Коментуючи інформацію про відсутність тендерних вимог до програмного забезпечення, Фетісенко зазначив: "Планшети постачаються з попередньо встановленою операційною системою. Для роботи цього достатньо".

За інформацією міськради, куплені комп'ютери видадуть депутатам міськради.

Довідка "SQ". За інформацією сайту "Наші гроші", Харківська міськрада 20 вересня за результатами тендеру уклала угоду з ЗАТ "Інком" про придбання комп'ютерного обладнання загальною вартістю 1,21 млн. грн. Зокрема, куплено устаткування для зв'язку за допомогою Wi-Fi, в тому числі точки доступу, комутатори, антени, контролери. Найбільше придбано планшетних комп'ютерів "Apple iPad 2". Прилади з дисплеєм 9,7 дюймів, двоядерним процесором і встановленою операційною системою куплені по 7 тис. 141 грн. за штуку. Ніяких вимог з приводу ліцензійного програмного забезпечення в конкурсній документації немає.