Міжнародний молодіжний табір волонтерів працюватиме в Харкові під час чемпіонату Європи з футболу. 4 червня до міста приїдуть близько 70 волонтерів з 14-ти зарубіжних міст 9-ти країн: Бєлгорода, Москви, Нижнього Новгорода, Новосибірська, Санкт-Петербурга (Росія), Варшави (Польща), Варни (Болгарія), Даугавпілса та Риги (Латвія ), Газіантеп (Туреччина), Брно (Чехія), Порту (Португалія), Тянцзінь (Китай) і Нюрнберга (Німеччина). Про це 31 травня повідомив журналістам заступник директора Департаменту міжнародної співпраці Харківської міськради Олексій Понікаровський.

За його словами, іноземні волонтери - це молоді люди віком від 18 до 35 років з вільним знанням мінімум однієї основної європейської мови. До 7 червня вони будуть знайомитися з містом, організаційною структурою чемпіонату, харківськими волонтерами, брати участь у тренінгах з підготовки до Євро. З 8 до 18 червня іноземці працюватимуть безпосередньо волонтерами, їх основною зоною діяльності стане фан-зона на пл. Свободи. Після 18 червня для зарубіжних гостей підготували пізнавальну культурну програму, а залишать вони Харків 20 червня.

Координаційний штаб міжнародного табору волонтерів буде створений на базі Харківського національного економічного університету. Мешкати вони будуть в одному з гуртожитків цього ВНЗ. О.Понікаровський зазначив, що для іноземців будуть створені всі умови для проведення дозвілля, зокрема, вони зможуть переглядати матчі Євро-2012.

Довідка "SQ". У Харкові пройдуть три матчі групового етапу чемпіонату Європи з футболу 2012 р.: 9 червня відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія. Всі матчі пройдуть на стадіоні "Металіст".

У Харкові до Євро-2012 підготували 1 тис. 200 волонтерів. З березня їх навчали різних дисциплін. Серед основних тем занять - психологічні аспекти волонтерської діяльності, лідерство і комунікації, робота з людьми з функціональними обмеженнями, робота в команді, надання першої долікарської медичної допомоги, сурдопереклад, іноземні мови, введення в футбольну термінологію, історія чемпіонатів Європи з футболу, визначні пам'ятки і туристичні маршрути приймаючого міста. У травні 2012 р. волонтери почали практичне навчання безпосередньо на об'єктах, задіяних у ході чемпіонату, - в аеропорту, на стадіоні, на вокзалах, у фан-зоні і т.д.