Посол Польши и польские генконсулы из Беларуси и России посетят Харьков в связи с 85-летием создания харьковского консульства Польши

Генеральне консульство Республіки Польща в Харкові проведе низку заходів, приурочених до 85-річчя створення довоєнного консульства та 15-річчю сучасного консульського представництва. Ці дати справдилися в 2009 р., але у зв'язку з карантином, який тоді був, відзначать їх у 2010 р. Про це 31 травня повідомив "SQ" генеральний консул Польщі в Харкові Гжегож Серочинський. За його словами, 4 червня в Харківському національному університеті ім. В. Каразіна (ХНУ) відкриється виставка "Історія польської дипломатичної та консульської служби". На ній будуть представлені документи, фотоматеріали із зображенням польських послів, консулів різних років, зокрема довоєнних. Відвідувачі виставки зможуть дізнатися про найстаріші польські посольства, про прийом послів у різних країнах, про історію консульства Польщі в Харкові та інших містах.

Цього ж дня відкриється міжнародна наукова конференція "Польська дипломатія на Сході ХХ - початку ХХІ ст". У ній візьмуть участь вчені польських і українських університетів, зокрема, з Дніпропетровська, Донецька, Києва, Маріуполя, Сум та Харкова. Також конференцію відвідають посол Польщі в Україні Яцек Ключковськи, генконсул Польщі у Бресті (Білорусь), Санкт-Петербурзі (Росія) і українських містах.

Також 4 червня в ХНУ відкриють Польський центр, метою діяльності якого буде співпраця між польськими та українськими науковими установами, а також надання інформації про Польщу. У ньому планується проводити заняття з польської мови. Бібліотека університету представить зі своїх фондів виставку польських книжок. Крім того, на будівлі Центральної наукової бібліотеки ХНУ відкриють меморіальну дошку одному із засновників університету Северину Потоцькому.

5 червня відбудеться підведення підсумків і закриття конференції, а також концерт за участю польського композитора Кшиштофа Пендерецького. 6 червня в кафедральному соборі Успіння Пресвятої Діви Марії відбудеться меса. Як відзначив Г. Серочинський, це є польською традицією. Завершиться низка заходів покладанням квітів біля пам'ятника польським офіцерам - жертвам Катинського злочину на Цвинтар жертв тоталітаризму (П'ятихатки) і біля меморіальної дошки на будівлі СБУ в пам'ять про розстріл офіцерів Війська Польського.