А далі - будь, що буде!

Напередодні Харків відвідала лідер БЮТ Юлія Тимошенко, і відбулася конференція обласної організації блоку. Вибори до місцевих рад наближаються невблаганно, тому переформатування опозиційної політичної сили відбувається з прицілом на осінь. В обласній раді фракцію БЮТ минулого тижня очолив головний редактор тижневика "П'ятниця" Ігор Піддубний. Він погодився відповісти на запитання "Головного".

- Ігоре Миколайовичу, чим викликана ваша активізація в політиці - обрання головою фракції БЮТ означає зміну пріоритетів?

- Я був би дуже радий, якщо б всі, в тому числі й ви, від політики перейшли до справді головного. Писали про здоров'я, наприклад. Але, мабуть, маємо - що маємо. І не тільки шановні багатьма видання, а й телевізійні канали сьогодні переповнені політичними проектами. Є й радикально «чорні». Особисто я - не радикал! І «чорнуху» не дивлюся, не знімаю і не тиражується. Я давно вважаю, що про українську політику серйозно говорити не можна. Але не можна говорити про неї і так, ніби слухач ідіот! .. Треба ж колись нам порозумнішати, чи що ... І думати більше про здоров'я, або про те, як не читати серйозних газет - як до обіду, так і після. Так от про здоров'я ... Я б із задоволенням присвятив себе чому-небудь іншому, але іншого нічого не пропонують! Мабуть, 25 років у ЗМІ - це накладає відбиток. А в Україні ЗМІ - це суцільна політика. Ти мимоволі починаєш розбиратися в тому, що політикою називають ... Мабуть, не всі журналісти політики і депутати. Але я не знаю таких, хто не «чеканулся» на чИстолюбівих чеснотах і "правдодетелях", часто зрозумілих лише йому одному. Візьміть будь-кого і поговоріть з ним на кухні на задану і ненависну тему про сучасне буття. Евклід підслуханого політичного слова! Оракул, блін! Нострадамус, Прометей! Причому, кожен ... Ваше право - приймати це чи ні. Ось і від мене що ви хочете почути такого, у що ще здатні повірити? "Правда - це те, що я скажу!", - І так часто звучить з вуст здорових і не дуже здорових людей.

- Ви довгий час входили в команду Авакова і керували його медіа-проектами. Як зараз складаються з ним стосунки?

- Я сьогодні ніяк не залежу від Арсена Авакова. Два роки, як я не керую його ЗМІ. Коли я прийшов до нього 10 років тому, у мене було своє радіо, сьогодні у мене своя газета ... Можна навіть сказати, що я втратив, так?! Швидше втратив щось, чим здобув ... Я не отримував земельних ділянок та заслужених звань ... Зрозумійте правильно, не те, що моїй сім'ї або моєму самолюбству це все не потрібно. Просто я не просив і не висиджував у його приймальні симпатію до себе. І хоч Арсен Борисович не платить мені гроші і не пам'ятає, коли у мене день народження, вибору для себе я особливо не бачу - я поруч з ним в його прагненні витратитися на світлі ідеали. І, погодьтеся, Харків з Аваковим на чолі виглядав би світліше! Для багатьох. Сьогодні мені не відомо, чи збирається він балотуватися в мери. Я навіть до кінця ще не знайомий з його командою. А команда - це важливо! Відомо, що у собачій упряжці тільки у першої виходить милуватися околицями ... Але важливий же і рух! І йти скромному депутату на керівництво навіть опозиційною фракцією, як би там не було, теж рух вперед. Хоча особисто я не прагну продовжити своє депутатство у наступному скликанні. Якою тільки нісенітницею депутати Харківської облради 5 скликання не займалися! Так набридли постійні суперечки про те, кого канонізувати - Бандеру або Махно ... Але це слова для іншого інтерв'ю ...

- Фракція БЮТ в облраді перебуває в опозиції до партрегіональної більшості. Що зміниться з вашим обранням, поміняються чи пріоритети? Які завдання ви перед собою ставите?

- Кажуть, що є політичні вожді, але немає політичних проектів. Не знаю ... Все стосується того, чи вірите ви, що люди змінюються, чи ні. Ось дивіться, Янукович зразка 2010 р. відрізняється від Януковича 2004 р.?! Так само зробити висновки здатні і Тимошенко там і Аваков тут. Це - що стосується вождів і їхніх команд. Тепер про проекти. Коли ми станемо країною раціональною, як Німеччина, а не емоційною, якою ми є сьогодні, проекти будуть мати значення. Сьогодні їх ніхто не читає. Я візьмуся донести кілька тез до громадськості - це, мабуть, можна назвати моїм завданням на найближчі місяці. Тільки це напевно вийде тоді, коли колеги з інших фракцій у Харківській обласній раді будуть бачити в мені людину, а не прапор. І ми навчимося рахуватися з думкою один одного.

- Ви були одним з небагатьох депутатів, які приїжджали в парк ім. Горького під час протистояння захисників лісу та міської влади. Не поміняли думку?

- Будувати дороги потрібно - це не підлягає сумніву. Я - "за"! Але я проти таких методів, вибачте! .. І потім, що це - першорядний об'єкт?! Не довівши узгодження до законних, так по-варварськи, зриваючи дітей з дерев, ламаючи їм ребра ... Все це з бажання довести, що місто будується, або, що до будь-якої поставленої мети прийдемо, навіть якщо доведеться ламати все і вся через коліно?! Для тих, хто добре знає Харків, не секрет, чим закінчується вул. Пушкінська: 13 кладовищем, куди були перенесені могили Бекетова, Мечникова та інших знаменитих земляків з місця, яке сьогодні називають Молодіжним парком. Так от, біля 13 кладовища двісті метрів дороги по полю потрібно прокласти і вийде виїзд через «Комунар» прямо на Сумську до Меморіалу. Вулицю Динамівську давно пора було розширити. Розширити проїжджу частину вулиці Весніна на п'ять метрів і перенести трамвай на середину дороги, як на Московському проспекті ... Це якщо говорити про вирішення проблем з автопробкамі в тій частині міста. А скільки було розмов і планів щодо пробивання вул. Римарської на вул. Клочківську біля перехрестя до басейну "Спартак"?! Просто стає нормою, що хтось задовольняє свої інтереси і вирішує проблеми за рахунок інших. При такій, як сьогодні, і виборній системі, і системі цінностей, депутатів на місцях можна взагалі не обирати, а ради розпустити. Питання вирішуються до сесій і часто не депутатами. А потім на сесіях депутати на телекамери читають телеграми до уряду і президента. Я не пам'ятаю, щоб була хоч одна відповідь ... За будь-якої влади.

- По суті, передвиборні ігри вже почалися - які прогнози на осінь?

- Сьогодні ми говоримо про місцеві вибори, по суті, про те, кого ми хочемо бачити мером міста і хто увійде до його команди. Скажіть, яким чином, ми їх будемо вибирати? За проектами, іменами або прапорами? Я добре ставлюся до Фельдмана. І до Добкіна. Старанний сім'янин ... А Янукович - президент моєї країни. Сподіваюся, це моє до них шанобливе ставлення дозволить вказувати їм на помилки. Я не збираюся абстрагуватися, мовляв, я не член їхньої команди, мене ніхто не питає. Ще й ярлики навісити: типу сволочі! Ще й написані українською ... Так, я уявляю яку кількість ярликів можна навісити на мене. А на Авакова?! А на Тимошенко?! Хоча, всі набридли всім! Все! ... Коли я читаю законопроект Податкового кодексу або проект Пенсійної реформи, я навіть розумію, як цій владі набрид народ. А вибір знову стоїть: або - або. І третього не дано. Минулі вибори це підтвердили. Я не ідеалізую ні Юлію Тимошенко, ні Арсена Авакова ... А що стосується вибору шляху ... Я бачу шлях перший: взяти два рублі, відійти вбік, зітхнути багатозначно і - на курорти ... Шлях другий: робити свою справу чесно. А далі - будь, що буде!