31 серпня в Ізюмі (Харківська обл.) відкриється Музей оптики. Про це повідомили "SQ" в дирекції музею. За її даними, унікальність нового музею в тому, що він відкриється в місті, де вперше в СРСР зварили оптичне скло. Згодом у місті було створено потужний центр оптичної промисловості, на підприємствах якої виробляли як окуляри для населення, так і приціли для військової промисловості. Зокрема, зірки, які встановлені на вежах Кремля в Москві (Росія), виготовили ізюмські скловари.

За інформацією дирекції, у музеї близько 300 експонатів, наданих із приватних колекцій. Це оправи окулярів минулих років, перші промислові лінзи і їх сучасні зразки, окуляри для слабозорих з незвичайно товстими лінзами, приціли і нівеліри. Музей працюватиме з 9.30 до 17.00 щодня. Вхід поки безкоштовний, але згодом планується ввести символічну плату. Відкриття музею призначене на 12.00.

 

Довідка "SQ". Рішення про створення музею було прийняте на зборах громадської організації "Незалежна асоціація виробників, продавців, імпортерів і експортерів оптичної продукції". Один із торгових центрів надав для виставкового залу приміщення площею 70 кв.м (вул.Пролетарська, 8, Ізюм).