Харьковский градсовет утвердил проект реконструкции площади КонституцииХарківська містобудівна рада 29 квітня на засіданні затвердила проект реконструкції пл.Конституції, який передбачає перенесення монумента на честь проголошення радянської влади на Україні. Присутня на засіданні перший секретар обкому Компартії України, народний депутат Алла Александровська виступила проти цього проекту.

Автор проекту реконструкції площі - архітектор Тетяна Поливанова. Згідно проекту, пам'ятник перенесуть до Орджонікідзевського скверу на ХТЗ, а на пл.Конституції встановлять нову скульптурну композицію, яку виберуть за підсумками конкурсу. Також за проектом реконструкції фасади прилеглих будинків будуть відреставровані, а на газони біля виходу зі ст. м. "Історичний музей" перенесуть танки і гармати, які стояли ближче до історичного музею. Крім того, планується встановити там і кам'яних скіфських баб.

Також частина пл.Конституції буде викладена гранітом, а сама площа обрамлена плитами. Буде встановлено нове зовнішнє освітлення.

За словами Т.Поливанової, вже є проект демонтажу монумента і призначений підрядник, який виконає цю роботу. "Нічого військового в цьому немає. З приводу будь-яких вибухів і так далі - це дурниці. Пам'ятник демонтують за графіком протягом 52 днів: його розберуть, камені знімуть, пронумерують, щоб можна було все відновити. Пам'ятник цей громіздкий, масштабний для цієї площі. Він не вливається в стилістичний інтер'єр площі, тому було прийняте рішення перенести його на ХТЗ ", - заявила Т.Поливанова.

За її словами, вартість робіт поки не прораховували, вона буде відома після 26 травня, коли буде складено план робіт.

Як заявила на засіданні виконкому А.Александровська, перенесення монумента спотворить історичний вигляд Харкова і може значно зашкодити монументу. "У нас забирають душу Харкова, його історію", - заявила А.Александровська. За її словами, перенесення монумента буде коштувати великих витрат. "У цій справі в когось є комерційний інтерес", - заявила А.Александровська.

Довідка "SQ". Монумент на честь проголошення Радянської влади на Україні - пам'ятник більшовикам-героям громадянської війни на Радянській Україні. Виготовлений за ескізом С.Світлорусова з рожевого граніту уральського, висота - 18 м, був відкрито 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання.