Медицинская сфера Харьковщины финансируется только на 60% - председатель облпрофсоюза медиков"Фінансування медичної галузі Харківщини здійснюється тільки на 60%, що породжує низку проблем", - заявила 29 березня голова Харківської обласної організації профспілки працівників охорони здоров'я Олена Благовіщенська. За її словами, середня зарплата медиків становить 1 тис. 600 грн. на місяць, що не відповідає важливості їх роботи. Зарплата молодого фахівця становить 1 тис. 100 грн., а з урахуванням того, що лікар до цього навчався 8-9 років, це не відповідає навіть здоровому глузду. "За таких невеликих витратах фонд оплати праці не забезпечений на 100%. Зменшені стимулюючі виплати, компенсації на підвищення кваліфікації не передбачені. Переконливо просимо облдержадміністрацію проаналізувати оплату праці медиків", - відзначила О.Благовіщенська.

За її словами, в області спостерігається дефіцит лікарів. Центральні районні лікарні укомплектовані на 60%. "Головна причина того, що молоді лікарі не йдуть працювати в сільські райони, - відсутність елементарних умов для молоді. Цю проблему можна було б вирішити на регіональному рівні за рахунок соцпакетів і преференцій для молодих спеціалістів, як це робиться в інших регіонах", - зазначила О.Благовіщенська.

За її словами, потрібна допомога і санаторіям, де працюють сотні високопрофесійних медпрацівників. "Ми просили б на державному рівні вирішити деякі їхні проблеми. А загалом 2010 р. дійсно став роком медицини в області. Таких великих інвестицій у галузь, як цього року, ще не було. Це позитивно відбилося на умовах праці медиків", - відзначила О.Благовіщенська.