Два митинга в память о героях Крут прошли в ХарьковеДва мітинги в пам'ять про героїв Крут 29 січня пройшли у сквері Перемоги біля Дзеркального струменя у Харкові.

Перший мітинг з 11.00 до 12.00 провели представники опозиційних партій, що підписали 22 січня декларацію про співпрацю. У мітингу взяли участь представники ВО "Батьківщина", партій "Реформи і порядок", "Народний Рух України", "Громадянська позиція", "Народна самооборона" та "За Україну!". В акції взяли участь близько 80 осіб. Один з учасників акції тримав плакат: "Харків пам'ятає Крути. Студенти врятувалі УНР - врятуємо пам'ять про них. Ти такий же, як вони, але вони врятувалі країну. А ти зможеш повторити їх подвиг?"

"Ми зібралися в день дев'яносто третьої річниці символічної перемоги українських студентів над власним духом малоросійства і бездержавності, щоб вшанувати їх пам'ять", - заявив "SQ" депутат Харківської облради від фракції "Батьківщина" Іван Варченко. Після мітинга учасники акції поклали квіти до пам'ятника Тарасові Шевченку.

Другий мітинг на тому ж місці провели представники ВО "Свобода". В акції взяли участь близько 30 чол. Учасники акції провели молебен в пам'ять про захисників Крут. Вони також тримали в руках портрети українських політичних діячів, яких, на думку представників ВО "Свободи", необхідно увічнити у Харківському сквері Перемоги. Серед них - головнокомандувач УПА Роман Шухевич, лідер ОУН Євген Коновалець, поетеса Леся Українка, поет Іван Франко, лідер ОУН (б) Степан Бандера, поет Василь Стус, митрополит Андрій Шептицький. Мітингувальники планують передати до харківських обласної та міської рад звернення з вимогою створити в Харкові Алею українських героїв, на якій були б увічнені "справжні герої України".

Два митинга в память о героях Крут прошли в Харькове Два митинга в память о героях Крут прошли в Харькове
Два митинга в память о героях Крут прошли в Харькове Два митинга в память о героях Крут прошли в Харькове

Довідка "SQ". 29 січня 1918 біля станції Крути, недалеко від Ніжина, студенти молодших курсів університету ім.св.Владіміра та Українського народного університету вступили у нерівний бій з більшовицькими військами, які рухалися на Київ, щоб встановити в Українській Народній Республіці радянську владу. Частина студентів, які організували опір, загинула на полі бою, інша частина потрапила в полон і була розстріляна. У 1919 р. тіла 27 юнаків, які загинули під Крутами, були перевезені до Києва, де вони були поховані з почестями на Аскольдовій могилі. Однак за радянських часів ця сторінка української історії замовчувалася, а сама могила героїв Крут була зруйнована. У 1991 р. на ній було відновлено хрест і встановлено меморіальну дошку. У 2006 р. був відкритий Меморіал героям Крут біля станції, де відбувся їх перший і останній бій. Щороку 29 січня в Україні відзначається День пам'яті героїв Крут.