Акція, присвячена Всесвітньому дню боротьби зі СНІДом та порозумінню з ВІЛ-позитивними людьми, пройде вранці 29 листопада на вокзалі станції "Харків-Пасажирський" Південної залізниці (ПЗ). У мобільній амбулаторії буде проводитися тестування на ВІЛ, і можна буде отримати консультацію лікаря. Про це 28 листопада повідомили "SQ" у прес-службі Південної залізниці.

Диктори вокзалу будуть розповідати пасажирам "про людські цінності, здоровий спосіб життя і про проведення акції". Заходами організатори планують охопити більше 2 тис. осіб.

Довідка "SQ". Організатори акції - Міжнародний благодійний фонд "Міжнародний альянс з ВІЛ/СНІДу в Україні" та "Укрзалізниця". У Харкові захід підтримала низка благодійних організацій і фондів. Також акція пройде за участю волонтерів центру соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді Московського району.

Всесвітній день боротьби зі СНІДом відзначається щорічно 1 грудня. Цей день служить нагадуванням про необхідність зупинити глобальне поширення епідемії ВІЛ/СНІДу. Вперше проголошений Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВООЗ) у 1988 р.

За даними Українського центру профілактики і боротьби зі СНІДом Міністерства охорони здоров'я України, з 1987 до 2012 р. у країні офіційно зареєстровано понад 200 тис. випадків ВІЛ-інфекції серед населення, в тому числі 46 тис. випадків захворювання на СНІД та 25 тис. випадків смерті від захворювань, ним обумовлених. Щодня від СНІДу в Україні помирає в середньому 7 осіб. Незважаючи на те, що ООН зафіксувала цього року спад інфікування ВІЛ у світі, ВООЗ не спостерігає ознак спаду епідемії ВІЛ-інфекції в Україні.

У Харківській області за січень-вересень цього року виявлено 424 нових випадки захворювання на ВІЛ-інфекцієї, серед них - 74 дитини, народжені від ВІЛ-інфікованих матерів.