День пам'яті жертв Голодомору відзначили в Харкові 26 листопада. У Молодіжному парку відбулося покладання квітів до меморіального знаку жертвам Голодомору 1932-1933 рр. Квіти поклали представники обласної та міської влади, історики, представники громадських організацій і мешканці міста. Також відбулася панахида за загиблими.

"Церква завжди молилася і буде молитися за померлих від голоду, це неможливо забути. З часів Голодомору залишилося багато очевидців. Вони бачили, як вмирали люди від голоду", - зазначив єпископ Української православної церкви (Київський патріархат) Лаврентій, який відслужив панахиду.

Як повідомив аспірант кафедри історії України Харківського національного університету ім. Каразіна Олексій Корнєв, в роки Голодомору в Україні загинуло близько семи мільйонів осіб, у Харківській області - близько двох з половиною мільйонів осіб.

Також з нагоди Дня пам'яті жертв Голодомору низка політичних партій провели хресну ходу головними вулицями Харкова. У хресній ході взяли участь представники ВО "Батьківщина", ВО "Свобода", Народного Руху України і "Нашої України". Її учасники пройшли вул. Сумською та вул. Маяковського до Молодіжного парку. У руках в учасників були свічки, ікони, прапори, плакати. Колону зі 150 учасників охороняло близько 20 міліціонерів.

Як зазначила у ході траурного мітингу головний редактор сайту "Голодомор" Ніна Лапчинська, люди "вмирали на вулицях, на вокзалах, у будинках, таких місць було багато. Саме з Харкова йшли накази щодо виконання страшного плану, і саме з Харкова їздили уповноважені особи, які перевіряли виконання плану".

О 16.00 на пл.Свободи стартувала всеукраїнська акція "Запали свічку на знак пам'яті". За даними правоохоронців, на початок акції на площі Свободи перебувало близько 170 осіб.

О 17.00 на пл. Рози Люксембург почалася друга акція, організатором якої виступила Харківська обласна організація "Молоді регіони". Учасники акції вишикувалися у вигляді хреста і простояли 15 хвилин із запаленими свічками в руках. Як повідомила голова ХОО "Молоді регіони" Анастасія Кобець, взяти участь у цій акції прийшло близько 400 осіб. Як розповіли учасники акції, всі прийшли добровільно і зібралися через соціальні мережі.

Довідка "SQ". Указом президента України від 26 листопада 1998 р. був заснований День пам'яті жертв Голодомору. У травні 2003 р. Верховна Рада визнала Голодомор 1932 - 1933 рр. актом геноциду українського народу.