В здании областного Пенсионного фонда чернобыльцы начали бессрочную акцию протестаБільше 20 чорнобильців сьогодні, 28 жовтня, увійшли до приміщення Головного управління Пенсійного фонду (ПФ) у Харківській області (знаходиться в будівлі Держпрому - "SQ"), захопили кабінет начальника управління та почали там безстрокову акцію протесту. Як повідомив "SQ" учасник акції Петро Прокопенко, чорнобильці вимагають виконувати рішення суду про виплату пенсій.

"Ми вимагаємо, щоб нам погасили всю заборгованість, яка виникла за кілька років. Ми змусили провести перерахунок пенсій, нам їх перерахували, однак виплачують із боєм. Але за попередні місяці нам не хочуть виплачувати заборгованість, яка виникла після перерахунку. Адже є рішення суду, і суд визнає дії Пенсійного фонду незаконними", - зазначив П.Прокопенко. За його словами, чорнобильці вважають, що в листопаді їм "взагалі не збираються нічого платити", оскільки, як кажуть у Пенсійному фонді, грошей на ці виплати немає.

"Ми також вимагаємо, щоб в управлінні ПФ з'явився представник прокуратури, оскільки вбачаємо порушення законодавства. Наші заяви до прокуратури залишаються без відповіді. Так нехай прокурор приїде сюди і розбереться в ситуації, а також нехай прокуратура вирішить питання про порушення кримінальної справи у зв'язку з невиконанням рішень суду", - підкреслив П.Прокопенко.

"Нам виплачують мізер з призначеного. Наприклад, мені тільки на підтримку здоров'я на місяць потрібно не менше 600 грн., а виплачують на ці потреби всього 4 грн. І всі інші чорнобильці в такій ситуації. У приміщенні Лозівського районного управління Пенсійного фонду України вже четвертий день знаходяться інші чорнобильці. Вони також протестують проти невиконання рішень суду. І ми з ними солідарні", - зазначив П.Прокопенко.

Він підкреслив, що чорнобильці не збираються залишати Головного управління Пенсійного фонду, поки їм не виплатять прзначені гроші. Зараз вони знаходяться в актовій залі установи.

Довідка "SQ". Близько 50 чорнобильців удень 25 жовтня увійшли до приміщення Лозівського районного управління Пенсійного фонду України і знаходяться там уже протягом 4 днів. Як повідомив "SQ" керівник акції, голова громадської організації "Союз Чорнобиль Україна" Лозівського району Олександр Дяченко, чорнобильці вирішили оголосити безстрокову акцію протесту з вимогою виконувати рішення суду про виплату пенсій. За його словами, починаючи з червня, в районі на виконано 52 рішення суду з пенсійних питань. О.Дяченко повідомив, що за час акції з протестувальниками зустрілися депутати Харківської облради та представники місцевих органів влади.

Він зазначив, що недавно закінчилася зустріч із заступником голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма, який заявив чорнобильцям, що у держави немає грошей на ці виплати.

Раніше, влітку, в Україні пройшли акції протесту чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" проти прийнятого 14 червня Верховною Радою закону № 3491-VI про внесення змін до закону України "Про Державний бюджет України на 2011 р.", який надає Кабінету міністрів право на свій розсуд встановлювати розмір доплат до пенсій цих категорій громадян.

Також чорнобильці протестували проти прийняття законопроекту № 7562 "Про гарантії держави щодо виконання рішень суду". 29 червня близько двох тисяч чорнобильців, військових пенсіонерів і "дітей війни" прийшли на зустріч із керівництвом управління Пенсійного фонду в Харківській області. Причиною зустрічі став лист керівництва Пенсійного фонду України до регіональних управлінь фонду, яким пропонувалося не виконувати рішення судів з перерахування пільгових пенсій та виплату надбавок чорнобильцям, "дітям війни" та військовим пенсіонерам.