Учасники: генеральний директор ХОАПП "Харківптахопром" Вадим Шиян, директор СТОВ "Старовірівський птахокомплекс" Ігор Вансович, голова правління САТ "Охоче" (Нововодолазький р-н, Харківська обл.) Микола Яковчук, директор ТОВ "Радіал-Агро" (Люботинська птахофабрика) Олександр Якименко.

В. Шиян:

- Доброго дня! Ми були змушені запросити ЗМІ для роз'яснення ситуації, яка склалася в птахівництві в тому числі і в Харківській області. Перш за все, цю інформацію необхідно донести до харків'ян, мешканців Харківської області, до тих, для кого ми виробляємо нашу продукцію.

Є два звернення: перше - від нашої асоціації та харківських виробників яєць до керівництва країни, Міністерства аграрної політики, Антимонопольного комітету, друге - також адресоване уряду і написано від імені республіканських центральних профільних галузевих організацій, які включають у себе більшість виробників яєць в Україні.

У чому суть проблеми? У тому, що на сьогодні харчове куряче яйце має сезонний характер ціноутворення. Зрозуміло, що коли попит населення у літній період падає, то ціна на яйце знижується, а восени, коли попит підвищується, ціна піднімається. Зараз собівартість на яйця на птахофабриках Харківської області становить близько 4 грн. за 1 десяток. Середньооптова ціна в липні складає 2,4 грн. за десяток. На жаль, найбільший виробник яєць в Україні - агрохолдинг "Авангард", що володіє 33% ринку яєць, - почав демпінгову політику і централізовано опустив оптово-відпускну ціну на свою продукцію до 1,7 грн. за десяток. У Харківській області "Авангард" представлений ТОВ "Крос-птахофабрика "Зоря" і ТОВ "ТД "Богодухівська птахофабрика". Це при тому, що товарного залишку в них на складах немає. Сформована ситуація призведе до того, що більшість виробників яєць України (близько 70% ринку) будуть не в змозі вести свою фінансово-господарську діяльність. Зараз, зокрема, ті птахофабрики, представники яких присутні на прес-конференції, знаходяться на межі зупинки і краху.

Така ситуація примусила нас до активних дій. Ми хочемо підняти "шум", в хорошому сенсі цього слова, і добитися уваги керівництва країни, яке відповідає за аграрний сектор економіки. Ми хочемо зібрати в Києві нараду, на якій будуть присутні представники Міністерства аграрної політики, Антимонопольного комітету України, птахівничого бізнесу. Ми хочемо домовитися і припинити цю демпінгову стратегію агрохолдингу "Авангард". В іншому випадку, колапс галузі неминучий. Через розорення птахофабрик стануть комбікормові заводи, і цей ланцюжок буде рости. Все це призведе до загрози продовольчої безпеки країни, зокрема, Харківської області. Це не акція, спрямована на боротьбі\у з конкурентами, це акція, спрямована на виживання.

М. Яковчук:

- Доброго дня! Сьогоднішня зустріч вийшла, на жаль, не від хорошого життя. Зараз складається дуже серйозне становище в сільському господарстві нашої області. Усі знають про неврожай зернових, який буде цього року. Чекати великого врожаю пшениці, ячменю, інших зернових культур, які можна використовувати на корм птиці, не доводиться.

На прес-конференції присутні керівники трьох підприємств, які в Харківській області займають 30% ринку. 70% належить ТОВ "Крос-птахофабрика "Зоря" і ТОВ "ТД "Богодухівська птахофабрика", які входять до агрохолдингу "Авангард".

Дійсно, влітку завжди настає зниження цін на яйця, і ми накопичуємо гроші заздалегідь, щоб пережити цей період. Зазвичай ситуація налагоджується в серпні, принаймні, цього місяця ми продаємо свою продукцію не нижче собівартості. Тому, коли "Авангард" говорить, що це сезонне зниження ціни, я в якійсь мірі погоджуся. Але ціна регулюється ринком. Ми знаємо, що на сьогодні в "Авангарді" залишки мінімальні, на 1-2 дні, незважаючи на це, вони опустили ціну до 1,7 грн./дес. і не підвищують її. Причому ціна у них встановлюється в залежності від термінів придатності яйця. Якщо це свіже, вчорашнє яйце, то воно коштує 1,9 грн./дес., якщо йому 10 днів, то ціна залишає 1,7 грн./дес., а якщо яйцю близько 20 днів, то вони його продають за 1, 2 - 1,3 грн./дес.

За їхніми заявами, з цієї мінімальної ціни вони ще й мають рентабельність на рівні 30%. Заявляю, що це неправда, такого бути не може. Чому? Наше підприємство працює на імпортному обладнанні, ми маємо найнижчу витрату корму на одну продукцію, все автоматизовано, тому витрати людської праці також мінімальні. Незважаючи на це, ми не можемо вийти на собівартість 4 грн./дес. У чому ж тоді справа? У березні цього року "Авангард" розмістив свої акції на Лондонській фондовій біржі і отримав близько 180-200 млн. дол. За ці гроші вони тепер маніпулюють на українському ринку, намагаються вибити інших українських виробників з колії і скупити наші підприємства за копійки.

У чому ще труднощі. Якщо зараз скоротиться якась кількість птахофабрик, то в жовтні-листопаді ціна яйця буде золота. Думаю, що тоді ми вже не будемо говорити про 10 грн./дес. у роздробі і 7 грн./дес. оптом. Постраждають, насамперед, споживачі, потім наші колективи, їхні родини. За нами стоять цілі села, закриються наші підприємства, не буде в селах робочих місць. Далі за нами стоять комбікормові заводи. Закликаю ЗМІ, щоб вони звернули увагу громадськості на цю проблему. Ми розуміємо наших споживачів, їм, звичайно, вигідніше купувати там, де дешевше. Але якщо яйце дешеве, особливо в літній період, не означає, що воно якісне.

О. Якименко:

- Хочу сказати, що сьогодні є певні труднощі і у виробництві м'яса птиці. Але там усі виробники намагаються тримати ціну, між ними немає війни.

Для виробників яйця дійсно літній період є важким. Попит на продукцію падає. Але, як правило, цей період триває близько місяця. Цього року стрімке падіння ціни почалося на початку квітня, після Великодня, підвищення ми очікували буквально днями. Для нас було просто шоком сповіщення про те, що "Авангард" опустив ціну на яйця ще нижче, ніж було, - з 2,7 грн. до 1,7 грн. за десяток. Я навіть не повірив, коли це почув. Дійсно, ми знаємо, що залишків у них немає, тому що навіть великі оптовики не можуть закупити яйце на фабриках "Авангарду". Тому за всіма показниками видно, що йде навмисна акція. Які мотиви у керівництва "Авангарду"? Напевно це переділ ринку - вони хочуть стати монополістами.

Ситуація дійсно критична. Чесно кажучи, на нашій фабриці вже не вистачає коштів на корм для птиці. Все це може призвести до того, що птицю доведеться просто різати. Поки що наші партнери йдуть нам назустріч, дають в борг, але це не може довго тривати.

І. Вансович:

- Здрастуйте! Як сказали мої колеги, ми стоїмо перед економічною небезпекою, яка може бути наслідком дій агрохолдингу "Авангард". Але хочеться акцентувати увагу на продовольчій безпеці. Чому? Всі ми розуміємо, що на сьогодні птицю годувати нічим, це веде до зниження поголів'я. Поголів'я птиці миттєво наростити неможливо. Щоб птиця почала давати яйце, необхідно ростити її протягом 5-6 місяців. Якщо ситуація не покращиться, то до Нового року наші птахофабрики припинять своє існування, і яєць в Україні просто не буде. Група "Авангард" займає всього 33% ринку, тому не зможе забезпечити все наше населення цим найважливішим харчовим продуктом. Недолік цієї продукції призведе до божевільного здорожчання.

- Чи може ситуація, що склалася обернутися проти самого "Авангарду"?

- Ми робили підрахунки. Знаючи, яка кількість яєць проводиться "Авангардом", і знаючи їхню цінову політику, ми порахували, що вони мають місячний збиток у 60 млн.грн. Якщо підахувати то збиток за травень, червень, липень, то виходить 180 млн.грн. збитків, а якщо таку ж ціну вони будуть тримати і в серпні, то збиток за 4 місяці складе 240 млн.грн. Але це дурниця, адже це становить лише 30 млн.дол., а вони отримали 180 млн.дол. за свої акції. Тому вони ще дуже довго можуть демпінгувати.

- Якщо ваші найгірші прогнози підтвердяться, і доведеться різати птицю, чи може це призвести до обвалу ринку пташиного м'яса?

О. Якименко:

- Думаю, навряд чи це може вплинути на ринок м'яса птиці. Я займався у свій час цією продукцією і знаю стан справ. Основний м'ясний продукт - це все-таки бройлер. Це зовсім інший птах, і в нього зовсім інший споживач. А птах, який несе яйця, як правило, птиця 2-ї категорії, так звана "супова птиця". Її основна частина йде в переробку, в ковбасу. Ринок яєць трохи відрізняється від м'ясного ринку. Тому, якщо і вплине, то незначно.

Страшніше те, що йде ланцюжок: комбікормові заводи, виробники зерна, підприємства, які виробляють медпрепарати, обладнання для птахівництва. Це дуже великий спектр людей, задіяний в галузі виробництва яєць, який може постраждати.

- Чи збіглися за часом вихід з асоціації "Харківптахопром" ТОВ "Кросс-птахофабрика "Зоря" і ТОВ" ТД "Богодухівська птахофабрика" з початком демпінгових дій корпорації "Авангард"?

В. Шиян:

- Звичайно. Після того, як асоціація озвучила свою позицію, керівництво "Авангарду" наказало керівникам своїх птахофабрик припинити з нами всіляке спілкування.

- Пташники інших регіонів також об'єднуються в боротьбі проти дій корпорації "Авангард"?

- Ми знаємо, що об'єдналися виробники яєць в Дніпропетровську, Донецьку, Запоріжжі, Києві, Полтаві та Луганської області. Вони також підтримують нашу ініціативу скликання наради в Києві. Ми знаємо, що зараз готується проект постанови Кабінету міністрів України про мінімальну ціну на соціальні продукти. Але це тривалий процес, зараз необхідно призупинити демпінг з боку "Авангарду".

- Ваші прогнози, якою буде ціна на яйця до зими?

І. Вансович:

- Якщо влітку відпускні ціни на яйця становили 2,7 - 3 грн./дес., і період зниження ціни тривав місяць-півтора, то в осінньо-зимовий період ціна піднімалася до 6 грн./дес. При цьому жодна з птахофабрик ніколи не заробляла більше 12% прибутку на рік. А якщо період зниження ціни триває вже три місяці, то з елементарними підрахунками можна зрозуміти, скільки будуть коштувати яйця. Мій прогноз - не нижче 12 грн./дес.

М. Яковчук:

- Зараз важко що-небудь прогнозувати, не хочеться лякати людей. Все буде залежати від того, наскільки довго триватиме період демпінгу, які підприємства збережуться, чи зможуть вони знайти кредитні кошти, і яка ціна буде на зерно.

- Минулого року зниження ціни також сягало 2,5 грн./дес. Виходить, що цього року не набагато гірше?

- Минулого року була зовсім інша ситуація. Так, було 2,5 грн./дес., але ця ціна трималася тільки в травні і тривала до середини червня. Крім того, у нас є землі. Тому багато хто з нас не переживав: навіть якщо ціна буде падати, то все одно буде чим нагодувати птицю, а цього року врожаю не буде, відповідно, кормів теж не буде. Також цього року зросли в ціні всі корми та кормові добавки.

- Дешевизна яєць, які пропонує "Авангард", якось відбивається на їхній якості?

І. Вансович:

- Безумовно. Адже що курка з'їла, то і видала. Коли ми бачимо насичений помаранчевий жовток, то зрозуміло, що це хімія. Ми пропонуємо натуральний і природний продукт і гарантуємо його якість. Ми хочемо бути присутнім на цьому ринку і хочемо здорової конкуренції.