Захист Юрія Мірошниченка (син ростовського маніяка Андрія Чикатила), якого звинувачують у спробі вбивства Івана Удовенка (пасинок зниклого харківського журналіста Василя Климентьєва), звертатиметься до Європейського суду з прав людини, якщо українські суди не змінять звинувачення Ю.Мірошниченку. Про це 27 лютого розповів "SQ" адвокат Ю.Мірошниченка Володимир Сунцов.

Він зазначив, що суди вже двічі направляли цю справу на додаткове розслідування, при цьому обвинувачений Ю.Мірошниченко утримується під вартою вже майже три роки, з квітня 2009 р. Справу розглядав спочатку Первомайський районний суд Харківської області, потім Червонозаводський районний суд Харкова. У квітні минулого року цей суд направив справу на додаткове розслідування, в грудні Апеляційний суд Харківської області залишив це рішення без змін. Зараз справу розслідує Слідче управління Головного управління МВС України в Харківській області.

Нагадаємо, у квітні 2009 р. між сином А.Чикатила і пасинком В.Климентьєва сталася бійка. За словами адвоката, Ю.Мірошниченко займався приватним візництвом і часто підвозив І.Удовенка. Того ранку Ю.Мірошниченко їхав разом із потерпілим на своєму автомобілі "Audi-100". Чоловіки побилися на відстані близько 10 км від Первомайського. В результаті бійки І.Удовенко отримав ножові поранення, однак теж завдав тілесних ушкоджень та ножових поранень Ю.Мірошниченку, викинув його з машини і доїхав до Первомайського. Ю.Мірошниченко сам звернувся до міліції. Він заявив, що на нього напали і вкрали у нього автомобіль. Справа була передана до Первомайського районного суду влітку 2009 р., Ю.Мірошниченко був визнаний обвинуваченим, а І.Удовенко - потерпілим. Дії Ю.Мірошниченка спочатку кваліфікували як умисне нанесення тяжких тілесних ушкоджень. Після додаткового розслідування обвинувачення перекваліфікували в замах на умисне вбивство.

"При цьому не оцінили особистість потерпілого, той факт, що він сім разів судимий за крадіжки, хуліганство та нанесення тілесних ушкоджень, а також той факт, що він поранив мого підзахисного і викинув його з машини", - заявляв раніше В.Сунцов. За його словами, його підзахисний захищався і, можливо, трохи перевищив межі необхідної самооборони. Він домагається, щоб його підзахисного звинувачували не в замаху на вбивство, а в нанесенні тілесних ушкоджень при перевищенні необхідної самооборони. В цьому випадку Ю.Мірошниченку загрожує до 2-х років позбавлення волі, а не до 15-ти років, як у випадку замаху на вбивство.

Довідка "SQ". Андрій Чикатило (16 жовтня 1936 р., с. Яблучне, Сумська область - 14 лютого 1994 р., Новочеркаськ, Ростовська область, Росія) - один з найвідоміших радянських серійних убивць, з 1978 до 1990 рр. здійснив 52 доведених убивства (хоча сам злочинець зізнався у 56 убивствах, а за оперативними відомостями маніяк скоїв понад 65 вбивств). Серед його жертв - жінки і діти.

В.Климентьєв займався журналістськими розслідуваннями, пов'язаними з розкриттям фактів корупції в силових органах. Газету "Новий стиль" В.Климентьєв видавав з 2004 р. на власні кошти, в редакції працювало 3 людини, вийшло 76 номерів газети. Юридичною адресою редакції була адреса домашньої квартири В.Климентьєва. Близькі родичі В.Климентьєва (1943 р.н.) 12 серпня 2010 р. звернулися до Дзержинського райвідділу міліції Харкова із заявою про те, що 11 серпня він пішов з дому і не повернувся. Міліція 15 серпня порушила кримінальну справу за ознаками злочину, передбаченого ст. 115 Кримінального кодексу (умисне вбивство). Мобільний телефон і ключі В.Климентьєва були знайдені 17 серпня в гумовому човні на Печенізькому водосховищі. Зниклий журналіст поки не знайдений.