Невостребованные вузы скоро закроются сами - ректор Харьковского экономического университетаКількість потенційних абітурієнтів у Харківській області в 2011 р. значно скоротиться. Це пов'язано з тим, що зі шкіл цього року випустило не 20 тисяч, а всього 12-13 тисяч осіб. Про це 28 січня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив ректор Харківського національного економічного університету (ХНЕУ) Володимир Пономаренко.

"У зв'язку зі зменшенням кількості потенційних абітурієнтів багато ВНЗ зазнають труднощів з набором студентів на перший курс, оскільки обсяг прийому до ВНЗ Харківської області складає близько 25 тис. осіб. Тому багато невеликих ВНЗ автоматично стануть на межу вимирання", - зазначив В.Пономаренко.

Ректор ХНЕУ продемонстрував на діаграмах статистику подачі заяв до ВНЗ України. Так, за підсумками минулої вступної кампанії до 70 українських вишів було подано від 20 до 30 тис. заяв, до 65 ВНЗ - від 5 до 20 тис. заяв, до 47 вишів - від 5 до 10 тис. заяв. 188 вишів України не отримали понад 500 заяв, а 61 ВНЗ не отримав навіть більше 100 заяв. "Чи потрібні ці ВНЗ? Це означає, що деякі українські виші не мають ніякого авторитету в нашій країні. І не потрібно приймати жодних адміністративних заходів, щоб ліквідувати їх. Вони скоро самі помруть своєю смертю", - підкреслив В.Пономаренко.

Однак, за його словами, існують вузькоспеціалізовані ВНЗ, в яких низький набір і конкурс - наприклад, Харківський університет мистецтв або Академія дизайну і мистецтв. "Але такі університети не можна оцінювати за кількістю вступників. Їм необхідно надавати підтримку на державному рівні", - додав В.Пономаренко.

Також ректор ХНЕУ зазначив, що в ситуації, що склалася, коли кількість абітурієнтів падає, він пропонує паралельно із зовнішнім незалежним оцінюванням ввести тести на когнітивні здібності. "Абітурієнтів потрібно приймати не за знаннями окремих предметів, а за здібностями до навчання і подальшого розвитку", - підкреслив В.Пономаренко.

Довідка "SQ". У Харківській області функціонує 91 вищий навчальний заклад І-ІV рівнів акредитації, з них 31 ВНЗ ІІІ - ІV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 45 ВНЗ І-ІІ рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 15 вишів приватної форми власності. У ВНЗ навчається близько 260 тис.осіб, у тому числі близько 150 тис. - на денній формі навчання, серед них 70 тис. іногородніх студентів. На 10 тис. мешкнаців області припадає 1 тис. 19 студентів, що є найвищим показником серед регіонів країни. У ВНЗ області навчається близько 10 тис. іноземних громадян з 93 країн. На базі ВНЗ функціонують 12 ліцеїв, гімназій та колегіумів. У вишах працюють близько 19 тис. науково-педагогічних і педагогічних працівників, серед них 1,2 тис. докторів наук, 1,3 тис. професорів, 5,5 тис. доцентів, 7,7 тис. кандидатів наук.

ХНЕУ здійснює багатоступеневу підготовку, перепідготовку та підвищення кваліфікації фахівців з 22 спеціальностей за напрямами: економіка і підприємництво, менеджмент, державне управління, комп'ютерні науки, видавничо-поліграфічна справа, туризм. До складу університету входить 7 факультетів, центр заочної та дистанційної освіти, 38 кафедр, вищі школи, міжгалузевий інститут підвищення кваліфікації, спецради із захисту дисертацій, навчальні та науково-дослідні лабораторії, обчислювальний центр, наукова бібліотека, видавництво, спортивні комплекси. У ВНЗ навчається близько 14 тис. студентів, слухачів та аспірантів, з них на денному відділенні навчається 6,5 тис. студентів. Викладацький склад - 701 осіб.