"Зміни в системі надання медичної допомоги, пов'язані з реформою охорони здоров'я, не можуть привести до скорочення медичних працівників і урізання їм заробітної платні", - заявив 27 лютого журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, в жодному медичному закладі, підпорядкованому Харківській облдержадміністрації, не буде зменшена зарплата і не буде скорочена кількість робочих годин. "Також підкреслю, що не йдеться про переведення людей на роботу на неповну ставку або невиплату надбавок", - зазначив І.Шурма.

Віце-губернатор підкреслив, що держбюджет 2012 р. спланований так, що грошові кошти, необхідні на виплату медпрацівникам заробітної плати, всіх передбачуваних надбавок і оплату медустановами комунальних послуг, закладені в повному обсязі. "Через інспекцію праці ми будемо відстежувати всі ситуації, пов'язані з переведенням медичних працівників на неповну ставку, скорочений робочий тиждень і з виходом у відпустку без збереження заробітної плати", - додав заступник губернатора.

Довідка "SQ". Як заявила 14 лютого журналістам заступник харківського міського голови Світлана Горбунова-Рубан, в установах охорони здоров'я Харкова, найімовірніше, будуть скорочувати штат медичних працівників. Це пов'язано з майбутньою реформою охорони здоров'я. "Пропонована реформа охорони здоров'я носить, насамперед, економічний характер. Проблема сьогоднішньої охорони здоров'я полягає в її недофінансуванні - це 50-52% потреби всіх медичних установ. Ми поставили задачу дуже чітко і дуже жорстко розібратися у кількості ставок та кількості лікарів, персоналу, які працюють у всіх медустановах міста", - зазначила С.Горбунова-Рубан. Вона додала, що протягом першого кварталу 2012 р. будуть вестися підрахунки, після чого буде прийняте рішення за всіма міськими медичними установами.

Реформа охорони здоров'я в Україні в експериментальному порядку стартувала влітку минулого року в столиці і трьох областях. Закон "Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях і в Києві" Верховна Рада прийняла 7 липня. Закон виділяє установи надання первинної, вторинної та третинної медичної допомоги. Реформа передбачає заміну поліклінік амбулаторіями сімейного лікаря, реформування "швидкої допомоги" і цілу низку інших змін.