Число платників комунальних послуг через Єдиний розрахунковий центр (ЄРЦ) ПАТ "Мегабанк" (Харків) на 1 січня 2011 р. склало 1 млн. 971 тис. 289 осіб. База даних платників за 2010 р. зросла на 125 тис. 470 особових рахунків. Про це повідомив "Мегабанк" на своєму сайті з посиланням на дані ЄРЦ. За минулий рік було опрацьовано 8 млн. 650 тис. 224 квитанції з оплати комунальних послуг (на 210 тис. більше, ніж у 2009 р.).

За даними Єдиного розрахункового центру, серед усіх платежів, проведених за системою ЄРЦ, 10 тис. 609 було зроблено за допомогою мережі Інтернет. Це в 2,3 рази більше, ніж у 2009 р. Через електронні термінали m-box користувачі провели 5 тис. 816 платежів. У ЄРЦ відзначили зростання кількості платежів, здійснених через інтернет і термінали, проте підкреслили, що він не настільки стрімкий, як хотілося б.

Як повідомив начальник ЄРЦ Юрій Сергєєв, в 2010 р. велася робота з розширення числа платників ЄРЦ у Харкові, Львові, Полтаві та інших містах. Була введена система ЄРЦ у Борисполі (Київська область). У планах цього року - подальше розповсюдження технології ЄРЦ на території Україні. Як повідомив начальник ЄРЦ, число послуг, які можна оплатити за єдиною квитанцією, зросло до 63.

Ю.Сергєєв відзначив, що багато платників задають питання, пов'язані зі скасуванням мораторію на стягнення пені за виниклу заборгованість з комунальних платежів. За його словами, Кабмін поки не визначив механізму стягнення пені, і в ЄРЦ чекають відповідних роз'яснень, щоб внести зміни до програмного забезпечення і схеми прийому комунальних платежів.

Довідка "SQ". ЄРЦ "Мегабанку" - банківський продукт з оплати житлово-комунальних послуг, який розроблено і впроваджено в Харкові, Кіровограді, Полтаві, Чернігові, Черкасах, Новій Каховці Херсонської області, Львові, Донецьку, Борисполі. Триває робота із впровадженню технології ЄРЦ у Сімферополі і Феодосії (АР Крим). Через систему ЄРЦ "Мегабанку" комунальні послуги оплачують більше 12% усіх платників Україні. ЄРЦ банку став переможцем всеукраїнського конкурсу-виставки "Кращий вітчизняний товар" у номінації "Банківські, страхові, фінансові послуги", а також отримав диплом міждержавної виставки "15 років СНД. Співпраця та інтеграція".