Елки с бирками обязаны продавать только государственные лесничества – Харьковское областное лесоуправление"Ялинки з бирками зобов'язані продавати тільки державні лісництва", - заявили "SQ" у Харківському обласному управлінні лісового та мисливського господарства. За даними лісництва, бирки були замовлені, отримані, і їх вистачить на всі новорічні хвойні дерева, які планують продати держлісгоспи області цього року (всього планується продати 32 тис. дерев).

За даними облуправління лісового господарства, продавати новорічні хвойні дерева лісгоспи почали ще 1 грудня. Торгівля поступово набирала обертів, і на 26 грудня продано 18 тис. 850 сосен і ялинок (на цю дату в 2010 р. було продано 42 тис. хвойних дерев). Обсяги продажів зменшуються через низку причин, одна з яких - активізація приватних виробників ялинок і здорожчання дерев. Якщо торік на базарах середня ціна двометрового соснового дерева становила 70 грн., то цього року - 100-150 грн. Лісгоспи продають ялинки тільки оптом у середньому по 52 грн. за дерево висотою від 1,5 до 2,5 м. Є тільки одна точка, де лісгоспи торгують ялинками у роздріб - будиночок з продажу новорічних дерев розташований на Новорічної ярмарку на пл.Свободи в Харкові.

Як повідомив підприємець, який торгує ялинками на ярмарку на пл.Свободи, люди зараз досить охоче купують новорічні дерева. Ніяких бирок чіпляти на продавані дерева не планується, оскільки ялинки придбані для продажу в приватному агрогосподарстві. Дерева спеціально вирощували для продажу під Новий рік. "Для продажу вирощених приватно ялинок і сосен бирки не потрібні. Вони були введені для державних лісництв, щоб не було браконьєрства. А приватники зобов'язані відпускати товар з клеймом, щоб ялинка вважалася придбаною законно. При купівлі недовірливі громадяни можуть перевірити документи й у торговельної організації. Державні органи вже зробили це у нас і не знайшли порушень", - зазначив підприємець.