Пресс-конференция лидера партии "Сильная Украина" С. Тигипко- Доброго дня! Після попередньої прес-конференції минуло не так багато часу, але я хотів би звернути увагу на одну подію. На мій погляд, вона дуже значуща і важлива. Я кажу про зустріч, яку провів президент України з головами обласних адміністрацій та міст Севастополя і Києва. Чому це важливо? Тому що президент звернув увагу на те, щоб були дотримані всі норми демократії на виборах. Відразу можу сказати: ми, наприклад, уже відчули блискавичну реакцію з цілої низки регіонів. Це дуже тішить. Ми уважно стежимо за ситуацією і попереджаємо, що, якщо будуть якісь порушення, ми будемо скаржитися до Адміністрації президента на тих управлінців, які допустять ці порушення.

- Хотілося б отримати ваш коментар щодо харківських подій. Напевно ви чули заяву "Батьківщини" щодо фальшивих бюлетенів. Як ви вважаєте, чи будуть фальсифікації на місцевому рівні?

- Дуже важко коментувати те, що відбувається в Харкові, оскільки політикам залишається реагувати на дії прокуратури. Я почув заяву прокуратури, що підстав говорити про якісь зловживання нема. Але те, що не всі послухають президента і далеко не всі будуть виконувати його доручення, - це можливо. Що ми будемо робити, аби уникнути фальсифікацій. Перше: вважаю, що потрібно об’єднуватись усім, хто хоче зробити виборчий процес абсолютно прозорим. Друге: переконаний, що ми повинні зробити дуже серйозне дослідження рейтингів і після голосування терміново реагувати на невідповідності. Цим і займатимемося. Ми будемо робити таке дослідження по великим регіонам, у тому числі - по Харкову.

- Це буде паралельний підрахунок голосів?

- Так, фактично це буде паралельний підрахунок, який буде ще й працювати з іншими технологіями.

- Багато хто згоден з тим, що держава - це громіздка машина і не завжди встигає впроваджувати новації. Ви дуже часто вимовляєте слова "новації", "конкуренція"… На ваш погляд, як змінити цю ситуацію?

- Коли я говорю про свою конкурентноздатність, то говорю в першу чергу про реформи, про те, що потрібно робити, аби країна була більш конкурентноздатною. І тут для мене дуже важливим є проведення ліберальних реформ в економіці. Ми повинні зробити якісні умови для того, щоб державним майном керували ефективно, як приватною власністю. Ми повинні нормально відпрацювати податкове законодавство. Що стосується інновацій, то одна з найбільш важких тем - інвестиції. Сьогодні ви бачили проекти УПЕК. Скажіть, якби ви їх просто послухали, але не бачили тієї машини, що вже працює, ви б дали під таку розробку гроші? Можу сказати, що дуже багато людей просто б побоялися дати гроші. Чому? Практика показує, що 90% таких грошей не працює, не дає віддачі. Безумовно, коли ми кажемо, що держава буде давати гроші на такі проекти, то розуміємо, що корупції буде дуже багато. І вихід, думаю, в державно-приватному партнерстві, де б ризикували у тому числі і приватні гроші, власники яких заздалегідь добре вивчали ситуацію. Я розмовляв з паном Чубайсом. Він говорить, що в них є свої експерти, які вивчають ситуацію. Потім вони віддають свої дослідження за кордон, де надзвичайно серйозні компанії західні вивчають проблему. І вони мають дуже маленький відсоток тих проектів, які йдуть на реалізацію. Ось такою повинна бути позиція держави. Що ще для мене важливо - в першу чергу слухати виробника. УПЕК взявся за це, бо розуміє, що сильно підтискає конкуренція. І якщо не впроваджувати новації на своєму виробництві, то це виробництво з часом просто стане металобрухтом. Тому слухати бізнес і максимально йому допомагати - оце наші першочергові завдання.

- Які реформи ви вважаєте необхідними в комунальній сфері?

- Для мене абсолютно зрозуміло, що є якась логіка, якою ми повинні керуватися, коли ми щось хочемо змінити. ЖЕК одночасно є і замовником, і виконавцем. Якої якості ми чекаємо від нього? Ми дали людині в руки рубль і сказали - зроби нам сам послугу. ЖЕКи з такими функціями нам не потрібні, тому що є конфлікт інтересів. Його потрібно розрубати. ЖЕК повинен бути або замовником, і це буде єдиний замовник, який збирає гроші і проводить тендер між усім виконавцями. Або хай буде єдиний замовник, а ЖЕК стане виконавцем. У нього грошей немає, але є слюсарі і т.д. І він уже приходить і каже, що є однією з компаній, яка готова взятися за виконання цієї роботи. І тоді він буде конкурувати з іншими компаніями.

- Чи будете ви брати участь у виборах президента України, які призначені на березень 2015 р.?

- Ще стільки часу до 2015 року ... Давайте ми спочатку проведемо демократично ці вибори, потім хотілося б, щоб було розуміння, коли ми проведемо парламентські вибори. Потім життя покаже.

- Які реформи, на ваш погляд, є першочерговими?

- Те, що ми хочемо зробити на місцевому рівні, стосується двох напрямків. І це є для мене основним пріоритетом. Перший, найголовніший: створення умов для інвестицій. Куди не приїдеш, усі говорять про погане життя, нестачу робочих місць. Але коли ставиш одне запитання, наприклад, якщо буде інвестор, то де йому побудувати готель, чи виділена для цього земля, де промисловий майданчик, куди можна вкласти свої інвестиції, чи створена інфраструктура для інвестицій, то виявляється, що в місцевих влад нічого немає. Більше того, якщо хтось захоче щось побудувати, то півтора чи два роки будуть мордувати.

Друге: ми маємо дуже погану якість життя людей. Я маю на увазі якість води, екологічну ситуацію, місцевий транспорт, охорону здоров'я, освіту. Але коли приїжджаєш і питаєш, а що було змінено, скажімо, у якості води, які проекти були втілені в життя на місцях, усі мовчать. Тому що ніхто за це не брався. Ніхто не запрошував якихось інвесторів, ніхто не відпрацьовував якихось угод оренди чи співвласності. Тому, вважаю, для "Сильної України є два завдання: створення умов для інвесторів і покращення якості життя для людей.

- Озвучте рейтинги вашої підтримки.

- Я поки не готовий їх озвучувати. Але у нас хороші рейтинги, дай Бог, щоб ми зуміли втримати свій результат.

- Ваша партія досить нова. На кого ви робите ставку на цих виборах?

- Я не дуже контролював склад тих людей, які сьогодні йдуть до місцевої влади. І я розумію, що може пройти людина, яка завтра буде займатися не тими проблемами, про які я кажу, а захоче ділити землю чи комунальне майно. Але я розумію, що якщо я занадто почну контролювати все, що буде відбуватися в регіональних партійних організаціях, я ніколи не доб'юся від них ініціативи та відповідальності. Це те ж саме, що у нас робить центральна влада з регіонами: вона хоче все контролювати, і в кінці кінців ми маємо регіони, які дивляться нам в рот і проявляють мало ініціативи. У мене дуже великі права як у лідера партії, і якщо я відчую, що помилився, я моментально почну прибирати тих людей, які не справляються і які не будуть відповідати нашому баченню політичної роботи.

Але для мене важливо, щоб була дискусія, щоб приходили молоді цікаві хлопці, щоб вони виявляли ініціативу. Ось минулого разу, коли я приїжджав до Харкова, була проблема з секонд-хендом. Наш Андрій Лесик уже з'їздив до Києва, зустрівся з головою комітету, і ми вирішили, що цю проблему ми поки перенесемо на слухання, вилучаємо норму про секонд-хенд з Податкового кодексу і будемо її розглядати в Митному кодексі, будемо її опрацьовувати. Далі мої люди теж будуть працювати, тому що наша легка промисловість теж не повинна страждати.

- Що може робити місцева влада для залучення інвестицій?

- Дуже багато що. Наприклад, "єдине вікно": зробіть так, щоб не інвестор бігав, отримуючи нескінченні узгодження, а державний або комунальний чиновник. Встановіть чіткі правила. Вчора був на митниці. Вже стало легше: вже три дні тому прийшов наказ, який передбачає розмитнення машини за дві години. Приїхав до Одеси: вже брокери не страйкують - кажуть, стало легше, тому що відреагувала влада. Дуже добре.

Весь світ так працює: готує інфраструктуру, площі і запрошує інвестора. Давайте зберемо і послухаємо місцевих виробників - нехай скажуть, що потрібно зробити дли залучення інвестицій. Роблять ж у нас аеропорти, стадіони - бізнес сам це робить. Може, він на цьому заробляє, але від цього ж є користь і місту.

- Ви розповіли про Одеську митницю, а як йдуть справи у нас на Гоптівці? У них однакові проблеми чи різні?

- Думаю, все ж таки різні. Можливо, в подальшому буде сенс у спрощенні рнизки процедур. Я вчора був на митниці і нарахував 6 віконець: у кожному потрібно отримати печатку, дозвіл. І ось це все потрібно зробити за дві години. До речі, прикордонників хвалять, що вони добре і злагоджено працюють.

- Ви говорили, що хочете відправити на навчання за кордон викладачів та аспірантів, студентів. Хто саме поїде, як їх будуть відбирати?

- Неважливо, чия це ініціатива, головне, що прем'єр-міністр і уряд дуже швидко відреагували. Не я буду відбирати. Упевнений, що це проблема Міністерства освіти і науки, яке повинно розуміти свої пріоритети.

- Коли ви торкнулися теми інвестицій, прозвучала критика місцевої влади щодо їх бездіяльності в цьому питанні. У вас є конкретні факти чи це загальне враження? Як, на вашу думку, йдуть із цим справи у Харкові?

- Я не боюся когось критикувати з однієї простої причини: я не бачив жодного регіону, де було б трепетне ставлення до інвесторів. Бачив одне маленьке містечко, яке можна наводити як приклад, - це Славутич. Ось там сидить мер, якого обирають учетверте, доктор наук, і він дуже трепетно ставиться до інвестора. Тому моя критика однозначно стосується і Харкова, і Донецька, і Львова. Житомир - це взагалі окрема пісня. Там ліфти працюють з пластикових карт, але є 5 операторів, які не поєднують між собою ці карти. Тому ви можете прийти в гості, і якщо за вами не спустяться, то ви підете пішки. Я на це вже вказав меру, який, до речі, знову йде в мери і має певний рейтинг.

- Як ви думаєте, на місцевих виборах люди будуть віддавати перевагу розкрученим особам, лідерам партій, партійними ідеологіям яким місцевим особистостям, які балотується в мери, депутати?

- Думаю, що там, де є сталий партійний бренд, багато хто буде віддавати перевагу бренду, а коли партії рік, то будуть звертати увагу на особистості, які представляють цю партію. У нас варіантів немає: ми повинні виставити кандидатів максимально нових, чесних, самовідданих, бажаючих працювати на інтереси людей. Ми повинні працювати дуже ефективно, тому що інакше наступного разу люди нас не підтримають.