Два харьковских вуза не выдали студенческие билеты первокурсникамДва харківських ВНЗ не видали студентські квитки своїм першокурсникам. Як повідомив офіційний сайт Міністерства освіти і науки, на 23 вересня Харківський національний аграрний університет ім. Докучаєва та Харківський технікум залізничного транспорту не замовили і не видали студентські квитки для студентів перших курсів, які вступили на навчання за освітньо-професійними програмами "молодший спеціаліст", "бакалавр", "спеціаліст" та "магістр". Усього студентські квитки першокурсникам ще не видав 61 український ВНЗ.

Як повідомив "SQ" перший проректор аграрного університету Анатолій Свиридов, заявки на друк студентських квитків виш подав 14 вересня. "У нас відбулася затримка через зміну печатки, також ректор університету 2 вересня пішов у відпустку, а без його печатки та підпису ми не можемо надіслати заявку", - зазначив перший проректор. А.Свиридов також підкреслив, що 424 першокурсники аграрного університету отримають студентські квитки до1 жовтня.

За словами в.о. директора Харківського технікуму залізничного транспорту Віталія Мельникова, у виші зараз тільки складають списки для замовлення студентських квитків. Зрив термінів замовлення і видачі студквитків керівник ВНЗ пояснює нововведеннями в оформленні квитків. "З цього року для отримання студентських необхідно надати багато додаткової інформації, зокрема, ідентифікаційний код. Зробити ми це можемо тільки після дозволу на опублікування від кожного студента. Поки ми ці дозволи отримали, пройшло багато часу", - підкреслив він. Він також зазначив, що займатися цим питанням почав тільки 23 вересня, оскільки недавно був призначений в.о. директора технікуму. "Термін контракту з попереднім директорам минув, і в червні він залишив цю посаду", - повідомив В.Мельников.

Довідка "SQ". 29 липня набула чинності постанова Кабінету міністрів України № 752 від 13 липня "Про створення єдиної державної електронної бази з питань освіти" (ЄДЕБО). Документом, на думку деяких експертів, створюється державне підприємство, аналог якого вже протягом 10 років виконував функції уповноваженого органу міністерства у відповідних питаннях. Після цього у низці ЗМІ з'явилася інформація про те, що у зв'язку із впровадженням єдиної державної електронної бази з питань освіти першокурсники можуть не отримати до 1 вересня студентських квитків.

20 вересня заступник голови Харківської облдержадміністрації (ХОДА) Євген Савін заявив, що харківські ВНЗ видали тільки 70% студентських квитків.

У Харківській області функціонує 91 вищий навчальний заклад І-ІV рівнів акредитації, з них 31 ВНЗ - ІІІ - ІV рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 45 ВНЗ - І-ІІ рівнів акредитації державної та комунальної форм власності, 15 ВНЗ приватної форми власності. У вузах навчається близько 260 тис.осіб, У тому числі близько 150 тис.осіб - на денній формі навчання, серед них 70 тис. студентів з і нших міст.