У Харкові сьогодні, 26 серпня, пройшло освячення нижнього бокового придолу храмового комплексу на честь святого мученика Віктора. Храм будують біля Харківського міського перинатального центру (Салтівське шосе, 264). У освяченні придолу взяли участь архієпископ Харківський і Богодухівський Української православної церкви Онуфрій, харківський міський голова Геннадій Кернес, генеральний директор ВАТ "Турбоатом" і ктитор будівництва храму Віктор Суботін, голова правління ПАТ "Мегабанк" Олена Жукова, голова правління тресту "Житлобуд-1" Олександр Харченко, а також віряни та представники громадськості.

Після освячення нижнього бокового придолу храму в його верхньому боковому придолі у вівтарі було закладено капсулу з посланням для нащадків. Після цього отець Онуфрій повідомив, що Віктор Суботін за заслуги перед Українською православною церквою нагороджений орденом УПЦ святителя Димитрія Ростовського, та вручив Суботіну орден. Почесні грамоти за сприяння в будівництві храму були вручені директору Харківського перинатального центру Світлані Каравай, Олені Жуковій і генеральному директорові "Мегаінвестстрою" Сергію Сташенкові.

Віктор Суботін зазначив, що трохи більше року тому місцеві жителі звернулися до мера Харкова з побажанням побудувати храм на території лікарняного комплексу. "Місце освятили, і зараз храм відкрив свої двері для харків'ян", - зазначив Суботін. Він також подякував архітекторам і будівельникам. "Ми розпочинали будівництво, не маючи остаточного архітектурного висновку. І завдяки архітекторам, які розуміли, яким буде храм, ми почали будівництво. Ми довіряли їм, і сьогодні ми бачимо прекрасний храм. Внутрішнє його оздоблення теж буде на найвищому рівні", - зазначив Суботін.

"Храм наш унікальний, оскільки храму святого мученика Віктора на території Східної України немає. Це перший храм такого роду. Ми знаємо, що дуже багато людей носять ім'я Віктора, що означає "переможець". І дуже приємно їм буде прийти в цей храм помолитися своєму небесному покровителю", - зазначив настоятель храму отець Віктор. За його словами, нижній боковий приділ розрахований на 120 парафіян, верхній буде більшим.

Як повідомив журналістам начальник БМУ № 15 тресту "Житлобуд-1" (Харків) Олександр Коваленко ("Житлобуд-1" виступає генеральним підрядником будівництва храмового комплексу), у нижньому храмі вже влаштований вівтар і молитовна зала. У храмовий комплекс буде входити також притчовий будинок, через який в основну будівлю надходитиме тепло. Але оскільки притчовий будинок ще не побудований, в нижньому боковому придолі зробили теплу підлогу. "Це нововведення, яке ми внесли до проекту, щоб нижній боковий приділ міг функціонувати в холодну пору року", - зазначив начальник БМУ. За його словами, у цілому на будівництві вже укладено 670 куб.м цегли і ще належить укласти близько 250 куб.м. "Перед нами поставлено завдання ввести храм в експлуатацію у 2013 р. У храмі буде два куполи та дзвіниця, що вже закінчуємо будувати. Ще храм буде накритий напівкуполами. Замовник уже працює з постачальниками позолоти для них. Храм виконаний у стилі українського бароко. Зазвичай внутрішній розпис виконується протягом п'яти років", - зазначив Коваленко.

 

Довідка "SQ". Храм, що споруджується на честь святого мученика Віктора, площею ділянки 0,33 га і площею будови 130 кв.м, вміщуватиме 150-200 чоловік. Також у храмовому комплексі працюватиме недільна школа.