Підрозділ Внутрішніх військ буде чергувати в період проведення Євро-2012 в аеропорту "Харків" - для цього готується спеціальна постанова Кабміну. Про це заявив заступник директора з авіаційної безпеки Міжнародного аеропорту "Харків" Сергій Макоцеба, повідомили в прес-службі групи DCH, яка курирує реконструкцію аеропорту.

За словами С.Макоцеби, Внутрішні війська візьмуть під охорону КПП, увійдуть до підрозділів охорони, створять групи реагування. Лінійному відділу міліції в аеропорту "Харків" на час проведення турніру теж будуть виділені значні сили і засоби для того, щоб вирішити всі відповідні завдання на гідному рівні", - зазначив С.Макоцеба.

За словами заступника директора аеропорту, в період проведення Євро-2012 потужності Міжнародного аеропорту "Харків" дозволять звести час обслуговування одного пасажира до однієї хвилині. Для цього в терміналах аеропорту будуть розгорнуті 25 пунктів контролю авіаційної безпеки. Він також зазначив, що з урахуванням специфіки заходів, здійснюється перепроектування робочих процесів аеропорту в питаннях розподілу потоків пасажирів. "У разі проведення в Харкові матчу команд-принципових суперників, уболівальники однієї з команд (припустимо, Англії) підуть через новий пасажирський термінал, який уже працює, а вболівальники другої (припустимо, Іспанії) - через тимчасовий термінал. Цільові групи - "сім'ю" УЄФА та інших VIP-пасажирів будемо пропускати через старий аеровокзал. Так, ми зводимо до можливого мінімуму вірогідність зіткнень фанатів", - підкреслив С.Макоцеба.

За його словами, нововведення торкнуться і системи реєстрації пасажирів. Уболівальники будуть у своїй країні реєструватися, а також отримувати посадочні талони на зворотний виліт з Харкова. Це серйозно прискорить реєстрацію та підвищить пропускну спроможність аеропорту. "Футбольні фанати, які летять на матч, як правило, не везуть великий багаж - тільки ручна поклажа. Виходячи з цього, ми і підбираємо інтроскопи та інше досмотрове обладнання", - зазначив С.Макоцеба.

Крім того, аеропорт придбає більше 100 камер фірми "Bosch" для організації відеоспостереження. Буде також закуплене обладнання для забезпечення контролю периметра аеропорту. Йдеться про камери і сигнальні системи, що дозволяють оперативно реагувати на об'єкти незаконного проникнення.

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату.