П'ять країн світу надішлють до Харкова на період Євро-2012 своїх поліцейських (усього - 75 осіб). Про це повідомив "SQ" заступник начальника Головного управління МВС України в Харківській області з питань Євро-2012 Володимир Ковригін. За його словами, делегації прибудуть з Голландії, Данії, Португалії, Німеччини та Росії. "Це країни, команди яких братимуть участь у Євро-2012. З цих країн очікується наплив уболівальників. Окрім того, приїде багато туристів з найближчих регіонів Росії", - зазначив В.Ковригін.

Він уточнив, що в Україні силовики-іноземці втратять свій статус поліцейських. "Вони будуть нашими помічниками і координаторами в спілкуванні з їх уболівальниками. Найбільше фанатів приїде з Голландії. Вони знаходитимуться в Харкові з 6 до 18 червня. Поліцейські зможуть дохідливо пояснити співвітчизникам якусь норму закону або норму поведінки, або якийсь нюанс. Загалом, іноземні силовики будуть координаторами між нашою системою і вболівальниками інших країн", - зазначив В.Ковригін.

За його словами, українські міліціонери теж будуть контактувати з уболівальниками. "Перед нами поставлено завдання не допустити порушення законодавства вболівальниками. За порушення іноземці будуть нести відповідальність за законами України. Завдання полегшується тим, що проблемних вболівальників до України не пустять", - повідомив В.Ковригін.

Він також зазначив, що в Голландії - інші закони, і важливо пояснити гостям чемпіонату, що в Україні не можна робити чогось, що дозволено в їх країні (наприклад, курити легкі наркотики). "Проведена роз'яснювальна бесіда з уболівальниками з інших дершав, насамперед - у їхніх країнах. Їм розповіли, як діє законодавство України, що можна і чого не можна робити. Потім буде вестися поетапне інформування під час відльоту з країни і під час прильоту до нас, коли їх зустрінуть митники, прикордонники, міліція та СБУ. І кожен на своєму рівні буде роз'яснювати положення місцевого законодавства. На момент прибуття голландці вже практично вивчать законодавство України", - заявив В.Ковригін.

Довідка "SQ". Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде з 8 червня до 1 липня в Польщі й Україні. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань. Фінальний матч турніру пройде в Києві.

Згідно з жеребкуванням, збірна Нідерландів зіграє в Харкові всі три матчі групового етапу Євро-2012: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.