Прикордонне оформлення і пропуск одного учасника або гостя Євро-2012 у Харківській області буде проходити за 15-20 секунд. Про це 25 травня в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив журналістам начальник Харківського прикордонного загону Леонід Хома.

За його словами, організовані групи вболівальників чемпіонату будуть перетинати кордон України в Харківській області в чотирьох пунктах пропуску: "Харків-аеропорт", "Гоптівка" (для автомобільного сполучення), "Харків" і "Козача Лопань" (для залізничного). На цих пунктах для прискорення часу перетину кордону створені "Єврокоридори". Л.Хома зазначив, що основне навантаження під час чемпіонату припаде на аеропорт "Харків": рейси будуть прибувати за кожні 5-10 хв.

Як повідомив Л.Хома, на лінії паспортного контролю будуть розміщені консультаційні пункти, в яких будуть перебувати військовослужбовці зі знанням іноземних мов. При управлінні прикордонзагону створено резерв особового складу - 150 військовослужбовців з інших підрозділів. Проведена підготовка персоналу, зокрема, п'ять офіцерів прикордонного загону пройшли навчання в європейських країнах. Окрім того, в межах Харківської області прикордонникам будуть надавати допомогу представники з Європи.

У всіх пунктах пропуску, задіяних на Євро-2012, встановлені датчики радіаційного контролю. Також кожен військовослужбовець має спеціальний персональний пейджер, що дозволяє виявити радіоактивні предмети. За словами Л.Хоми, до чемпіонату прикордонники отримали автомобілі, мотоцикли та техніку для здійснення контролю, зокрема, електронні планшети. Крім того, підрозділи, задіяні на Євро-2012, отримали нову форму. Весь персонал прикордонного загону перейде на неї 30 травня.

Довідка "SQ". Як повідомив раніше помічник начальника Східного регіонального управління Державної прикордонної служби України з питань ЗМІ Мирон Сидор, пасажиро-транспортний потік через східний державний кордон України під час Євро-2012 збільшиться на 40%. У цілому Україна під час чемпіонату Європи очікує прийняти 1,6 млн. уболівальників. Найбільшу кількість уболівальників України очікує з Польщі, Німеччини, Голландії, Швеції та Англії. Що стосується росіян, то, за прогнозами, найбільше їх кількість приїде в Харків і Донецьк.

У Харкові пройдуть три матчі групового етапу чемпіонату Європи з футболу 2012 р.: 9 червня на стадіоні "Металіст" відбудеться матч Нідерланди-Данія, 13 червня - Нідерланди-Німеччина і 17 червня - Нідерланди-Португалія.