Защитники деревьев в парке им.Горького в Харькове настаивают на проведении общественных слушаний

Члени ініціативної групи, що перешкоджають вирубці дерев у парку ім.Горького в Харкові, наполягають на проведенні громадських слухань, і до цього моменту вимагають припинити будівництво дороги через парк. Про це 25 травня повідомив журналістам керівник ініціативної групи Марк Зобов.

За його словами, рішення про знесення дерев для будівництва дороги, прийняте Харківською міськрадою, незаконно, оскільки воно не було погоджено з харківською громадою. "Взагалі як могло бути ухвалене таке рішення? Існує низка законів в Україні, плюс існує ратифікована Верховною Радою Орхуська конвенція, яка передбачає обов'язкове узгодження подібних дій з громадою. Якщо цього немає, то це вже саме по собі порушення закону", - підкреслив М . Зобов.

Члени ініціативної групи наполягають на тому, щоб усі будівельні роботи на період слухань були заморожені. "Слухання можуть пройти тижні за три - чотири, а на цей період треба ввести мораторій на будь-які роботи в тій зоні. Припинити не тільки вирубку, але і будь-яке будівництво. Чотири тижні це не той термін, через який можна ставити місто в таку позицію ", - підкреслив М. Зобов.

Довідка "SQ" .19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в парку Горького. Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги. Було прорубано близько 0,5 км, після чого ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги".

Вранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького. У цей день один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов був побитий працівниками бригади. 22-25 травня зіткнення між будівельниками, учасниками акції протесту, а також правоохоронними органами продовжилися.