Ущерб, нанесенный Харькову вырубкой деревьев в парке Горького, составил более 190 тыс.грн. - экогруппа "Печенеги"

Збиток, нанесений Харкову через вирубку дерев у ЦПКіВ ім.Горького, склав більше 190 тис.грн. Про це 25 травня повідомив журналістам голова екологічної групи "Печеніги" Сергій Шапоренко. За його словами, лісоруби, які розчищають територію парку під нову дорогу, спилюють навіть столітні дерева.

Голова Харківської облорганізації "Ми-харків'яни!" Юрій Кальченко зазначив, що попереднього плану вирубки дерев не існує, тому стверджувати Харківській міськраді було нічого. "Позначка дерев проводилася в день вирубки: спеціальна людина позначає дерева, і відразу ж це дерево рубають. Про який проект може йти мова?" - зазначив Ю. Кальченко.

Також члени ініціативної групи підкреслили, що кількість зрубаних дерев вже більше заявленого. "Ми постійно проводимо облік зрубаних дерев. Позавчора зрубали 576 дерев, в наступні дні ще кілька десятків, позначено ще близько півтори сотні. Це вже більше, ніж було заявлено спочатку", - розповів керівник ініціативної групи Марк Зобов. Він стверджує, що бригади після вирубки відразу викорінюють пні, щоб потім неможливо було порахувати кількість знесених дерев.

За словами М. Зобова,  на бік захисників дерев у парку ім.Горького за кілька днів уже перейшли близько двох сотень харків'ян. "Ми приходимо туди до 4-ї ранку, ніякої допомоги нам не надається, немає ніякого фінансування, ми самі підтримуємо один одного, як можемо", - повідомив М. Зобов.

Довідка "SQ" .19 травня на засіданні виконкому Харківської міськради було ухвалено рішення про будівництво нової дороги. Для цього на ділянці дороги від вулиці Сумської до вул.Новгородської (у районі вул. Білої акації) необхідно вирубати 503 дерева в парку Горького. Натомість вирубаних дерев КП "Харківзеленбуд" отримає 30,5 тис.грн. з міського бюджету на висадку нових дерев.

20 травня почалася вирубка дерев у ЦПКіВ ім.Горького для пробивання нової дороги від вулиці Сумській до пр.Леніна. Було прорубано близько 0,5 км, але ввечері вирубка була зупинена працівниками міліції. Міліцію викликали представники екогрупи "Печеніги".

Вранці 21 травня представники екогрупи "Печеніги" (Харків) намагалися, за їх словами, своїми тілами перекрити шлях робітникам, які вирубують ліс в парку ім.Горького. У цей день один з членів ініціативної групи, правозахисник Євген Соловйов, був побитий працівниками бригади.