Представники чорнобильських організацій Харкова 25 січня проводять пікет напроти будівлі Харківської облдержадміністрації. В акції беруть участь близько 70 осіб.

Вони вимагають перерахунку їхніх пенсій і припинення політичних репресій. Учасники акції тримають плакат з написом "Шурму - на луну!". Також вони склали резолюцію, в якій вимагають звільнення заступника голови Харківської облдержадміністрації Ігоря Шурми.

Довідка "SQ". 16 грудня 2011 р. голова Харківського міського комітету ветеранів Чорнобиля Володимир Проскурін був примусово доставлений до міліції. У цей же день був затриманий і чорнобилець-активіст Петро Прокопенко. 17 грудня їх знову викликали на допит. У той день біля входу до слідчого управління ГУ МВС України в Харківській області зібралося близько 60 чорнобильців, які вимагали відпустити тих, кого допитували.19 грудня у міліції допитали чорнобильця-активіста Володимира Білоєнка. Будівлю слідчого управління пікетували 100 харківських чорнобильців.

Як повідомили в міліції, чорнобильців допитували як свідків у кримінальних справах про підробку документів (ст. 358 КК України). Справи були порушені за фактами передачі до Пенсійного фонду недостовірних відомостей для нарахування пенсій чорнобильцям.

18 січня В.Проскурін заявив, що до нього надійшла інформація про те, що відбулося засідання під головуванням І.Шурми за участю силових структур, і на ньому І.Шурма "вимагав порушити нові кримінальні справи стосовно В.Проскуріна, П.Прокопенка і В.Білоєнка за звинуваченням у підробці документів". І.Шурма спростував ці звинувачення.