Тренировочная база "Металлист" нуждается в расширении - директор Евро-2012 в Украине М. Лубкивский"На сьогодні у Харкові до Євро-2012 готова лише одна навчально-тренувальна база - це база футбольного клубу "Металіст" у сел.Високому (Харківський р-н)", - заявив 25 січня журналістам у Харкові директор Місцевого організаційного комітету "Євро -2012. Україну "Маркіян Лубківський.

"Однак база "Металіст" до Євро-2012 готова не повністю, згідно умов УЄФА вона має потребу в деякому розширенні. Але власник цього об'єкту запевнив нас, що база буде розширена", - зазначив М.Лубківський.

"Також я оглянув базу "Сонячний" Південної залізниці (розташована в районі П'ятихаток під Харковом). У мене немає сумнівів, що цей об'єкт буде завершено і введено в експлуатацію вчасно. Оглянув поле стадіону "Олімпік" у П'ятихатках. Хотілося б, щоб ця база була також у нашому розпорядженні. Можливо, кілька команд під час чемпіонату захочуть розміщуватися саме в Харкові. Тому нам потрібно мати як основні, так і транзитні бази. Але поки виходимо з того, що є", - підкреслив директор оргкомітету з підготовки до Євро -2012. За його словами, полтавський стадіон "Ворскла ім. Бутовського" теж розглядається як об'єкт під Євро-2012.

Також М.Лубківський зазначив, що в цілому задоволений візитом до Харкова. "Проблеми в місті є, проте всі розв'язні. Повірте, кожне приймаюче місто має свої проблеми. Однак потрібно не тільки завершити будівництво всіх об'єктів, але і ввести їх в експлуатацію та керувати ними. Крім того, потрібно завершити будівництво готелів", - підкреслив директор турніру Євро-2012 в Україні. За його словами, він встиг оглянути будується готель "Golf resort" на базі харківського гольф-клубу і залишився задоволений цим будівництвом.

Довідка "SQ". За вимогами УЄФА, до Євро-2012 у Харкові повинно бути дві тренувальні бази для футболістів. Наразі готова одна навчально-тренувальна база ФК "Металіст" у сел.Високий. Південна залізниця розпочала будівництво футбольної бази для Євро-2012 в Харкові на території бази відпочинку "Сонячний" у кінці жовтня 2010 р. Загальна вартість проекту будівництва бази - 45-50 млн.грн., які будуть виділені з коштів дороги. Стадіон буде розрахований на 10 тис. місць і буде майже повністю закритим.

13 липня 2010 голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін запропонував розглядати два варіанти розташування другої навчально-тренувальної бази до Євро-2012 в Харкові. Крім бази "Сонячний" Південної залізниці М.Добкін запропонував розглянути ще один варіант, де може знаходитися база, - це територія харківського "Superior Golf Club" (вул.Академіка Курчатова, 1-А). Як тренувальне поле пропонувалося використовувати футбольне поле стадіону "Олімпік", який розташований у 600 м від гольф-клубу (футбольне поле знаходиться на балансі училища фізичної культури № 1).

Фінальна частина чемпіонату Європи з футболу 2012 р. пройде в Польщі та України. Харків є одним з чотирьох українських міст (разом з Донецьком, Києвом і Львовом), які приймуть матчі фінального турніру чемпіонату. У Польщі матчі Євро-2012 приймуть Варшава, Вроцлав, Гданськ і Познань.

Згідно складеного УЄФА календаря, у Харкові зіграють команди групи "В": 9 червня 2012 р. - B1-B2, 13 червня - B1-B3 і 17 червня - B4-B1.