Спілка об'єднань громадян "Громадська рада Харківщини" звернулася до прокурора Харківської області Геннадія Тюріна з вимогою порушити кримінальну справу проти керівництва харківського КП "Міськелектротранс" з приводу крадіжки майна громади - демонтованих трамвайних рейок. Як заявив 23 грудня журналістам представник організації Максим Корнієнко, демонтаж проходить без єдиного документа.

Крім того, зараз готується звернення до Г.Тюріна з приводу невиплати зарплати працівникам підприємства. Також "Громадська рада Харківщини" направила низку звернень до профільних комісій міськради. "У своїх зверненнях ми будемо просити відсторонити від обійманої посади на час проведення перевірки осіб, які винні у демонтажі рейок, щоб з їхнього боку не було тиску на правоохоронні органи і прокуратуру", - зазначив М.Корнієнко.

За його словами, організація також ініціює створення робочої групи, яка створить стратегію "поліпшення, а не знищення міського електричного транспорту". До неї мають увійти представники профільних комісій міськради, громадських організацій, працівники "Міськелектротрансу". Крім того, представники "Громадської ради" планують зв'язатися з народними депутатами України, щоб вони через свої звернення відреагували на ситуацію, що склалася. Представники організації вже зв'язалися з народним депутатом Анатолієм Гриценком, який погодився звернутися до профільних комітетів Верховної Ради і до генерального прокурора. "Також ми будемо намагатися знайти спільну мову з депутатами міської та обласної рад, зараз готуються звернення і до них", - додав М.Корнієнко.

Довідка "SQ". Співробітники "Міськелектротрансу" з 20 грудня проводять акцію протесту, вимагаючи погашення боргіві із зарплати. Тролейбуси і трамваї в Харкові не ходять.

Працівники "Міськелектротрансу" мають намір страйкувати доти, доки їм не погасять борги із зарплати. За їх словами, зарплату на підприємстві не платили чотири місяці, борг із зарплати на момент початку акції складав 22,4 млн. грн.

22 грудня харківський міський голова Г.Кернес заявив, що держава виділила ХКП "Міськелектротранс" 8 млн.грн. Окрім того, 5 млн.грн. буде виділено підприємству як субвенції з обласного бюджету. "Ці 13 млн.грн. Підуть на виплату 2-місячної заборгованості із зарплати працівникам підприємства. Понад 4 млн.грн. уже надійшли, протягом 2-3 днів ми почнемо виплачувати зарплату", - зазначив Г.Кернес.