Захист Артема Дериглазова, засудженого до довічного ув'язнення за вбивство міліціонера Сергія Євлахова, подав апеляцію на вирок Червонозаводського районного суду Харкова. Про це 23 листопада розповіла "SQ" адвокат Дериглазова Тетяна Ворошкова. Захист буде домагатися пом'якшення вироку.

Як повідомила Ворошкова раніше, суд не врахував пом'якшувальних обставин у справі Дериглазова, зокрема, його позитивних характеристик і того факту, що він частково відшкодував збитки родині загиблого. Захист домагається перекваліфікації звинувачення зі ст. 348 Кримінального кодексу України (вбивство співробітника міліції при виконанні службових обов'язків) на ст. 115 КК України (вбивство), оскільки, за словами Ворошкової, Дериглазов не знав, що стріляє в співробітника міліції (санкція ч. 1 ст. 115 КК передбачає від семи до п'ятнадцяти років позбавлення волі). Також захист пропонує ч. 2 ст. 342 КК (опір співробітникам міліції) перекваліфікувати на ст. 122 КК України (умисні тілесні ушкодження середньої тяжкості). За словами Ворошкової, коли наступного дня додому до Дериглазова прийшли міліціонери, вони були в цивільному, і Дериглазов, стріляючи в них, не знав, що чинить опір співробітникам міліції.

Дату розгляду апеляції в Апеляційному суді Харківської області призначить Червонозаводський районний суд. За словами Ворошкової, прокуратура, найімовірніше, не подасть апеляції, оскільки вимоги звинувачення були задоволені в повному обсязі. Проте державний обвинувач може подати заперечення на апеляцію адвоката, які також будуть розглянуті судом.

Довідка "SQ". Увечері 7 липня 2010 р. інспектори патрульної служби на пр. Людвіга Свободи в Харкові спробували перевірити у Дериглазова документи. Він пирснув в обличчя міліціонерів з газового балончика, почав тікати у бік вул.Ахсарова і кілька разів вистрілив в інспектора міліції 1977 р.н. Сергія Євлахова. Співробітник міліції помер на місці події.

Оперативники затримали Дериглазова в його будинку вранці 8 липня. При затриманні він чинив опір: вистрілив дробом у двох міліціонерів, і ті отримали тілесні ушкодження середньої тяжкості. Сам Дериглазов був тоді поранений у груди.

Дериглазова також звинувачували у пограбуваннях чотирьох банків у Харкові у 2008-2010 рр. У цілому Дериглазова звинувачують у вбивстві співробітника міліції при виконанні службових обов'язків (ст. 348 Кримінального кодексу України), в декількох розбійних нападах на банки (ч.3 ст. 187 КК), в опорі співробітникам міліції (ч. 2 ст. 342 КК) і незаконному зберіганні зброї (ч.1 ст.263 КК). Він визнав свою провину у вбивстві міліціонера і замаху на життя його колег, але заперечував свою участь у пограбуванні банків.