Не оподатковуваний мінімум прибутків громадян для кримінального права в частині кваліфікації злочинів складає 434,5 грн. (раніше - 17 грн.). Про це повідомили "SQ" у відділі масово-роз'яснювальної роботи та звернень громадян Спеціалізованої ДПІ з роботи з великими платниками податків у м. Харкові.

Як повідомили в інспекції, ДПА України у листі від 22.07.2010 р. № 8850/5/09-0016 "Щодо розміру мінімальної заробітної плати, з розрахунку якої встановлюється податкова соціальна пільга, що впливає на кваліфікацію злочинів з матеріальним складом" уточнила, що для норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, розмір якої з січня 2010 р. складає 434,5 грн. В інспекції уточнили, що розміри неоподатковуваного мінімуму прибутків громадян і соціальної пільги слід застосовувати відповідно до законодавства з урахуванням часу скоєння злочину.

Довідка "SQ". Згідно листа ДПАУ, статтею 22 закону України від 22 травня 2005 р. "Про податок з прибутків фізичних осіб" визначено, що для норм адміністративного та кримінального законодавства у частині кваліфікації злочинів або правопорушень сума неоподатковуваного мінімуму встановлюється на рівні податкової соціальної пільги, визначеної цим законом. Податкова соціальна пільга відповідно до пп.6.1.1 п.6.1 ст. 6 закону дорівнює 50% однієї мінімальної заробітної плати (у розрахунку на місяць), встановленої на 1 січня звітного податкового року. оскільки мінімальна зарплата з 1 січня 2010 р. складає 869 грн., то не оподатковуваний податком мінімум для кримінального права в частині кваліфікації злочинів складає цього року 434,5 грн.