Сегодня Харьков отмечает День городаСьогодні, 23 серпня, в Харкові відзначається День міста, завтра, 24 серпня, - День незалежності. У ці дні в місті пройде низка святкових заходів, з повним списком яких можна ознайомитися тут.

Зокрема, 17-25 серпня у саду Шевченка працює традиційна фотовиставка "Харків - місто, що пережило війну", на якій зібрані фотографії міста довоєнних, воєнних та післявоєнних років, знімки його пам'ятних та історичних місць. Окрім того, 21-23 серпня в саду Шевченка проходить виставка квітів, а 23-24 серпня - виставка робіт лоскутного шиття.

Сьогодні, 23 серпня, відбудеться урочисте покладання квітів до меморіалу Слави в Лісопарку, до пам'ятників маршалу Жукову, Воїну-Визволителю, засновникам Харкова, студбатівцям, до братської могили жертв фашизму, в Дробицькому яру.

О 10.00 на Привокзальній площі розпочнеться концерт духового оркестру "Харків - у піснях".

На площі Свободи з 10.00 до 15.00 проходитиме виставка авто- і мототехніки, організована клубом "Самоходъ".

Об 11.00 у міськраді - урочистий прийом і вшанування ветеранів Великої Вітчизняної війни. В цей же час на вулиці Сумській почнеться церемонія відкриття реконструйованого парку ім.Горького. Сьогодні атракціони парку для дітей - безкоштовні.

З 11:00 до 13:00 у Саржиному яру для дітей буде працювати контактний зоопарк, а також пройде Свято морозива.

О 14.00 у міськраді почнеться прийом делегацій міст-побратимів Харкова, які прибули з нагоди Дня міста.

О 15:00 на площі Свободи - конкурс дитячого малюнка на асфальті "Мій Харків, моя Україна".

О 18.00 на площі Свободи розпочнуться святкові заходи. У програмі - парад підприємств і організацій міста, урочиста церемонія вшанування осіб, яким у 2012 р. присвоєно звання "Почесний громадянин Харкова", також привітають батьків дітей, які з'являться на світ у День міста. На святковому концерті виступлять групи "Океан Ельзи", "Boney M", "Дискотека Аварія", ансамбль "Самоцвіти", співачки Віра Брежнєва, Вєрка Сердючка та Ярослава.

У День міста буде два феєрверки - о 21.00 і 24.00. Метро сьогодні працюватиме довше - до другої години ночі.

У п'ятницю, 24 серпня, в День незалежності, вранці відбудуться покладання квітів - до пам'ятника Тарасу Шевченку та монументу Незалежності України. О 18.00 у Палаці спорту розпочнеться концертна програма "Рідна ненько моя, Україно!", приурочена до Дня незалежності.

Довідка "SQ". День міста Харкова відзначається 23 серпня, в день повного визволення міста в 1943 р. від фашистських загарбників. Бої за місто вели бійці 69-ї армії Воронезького фронту, 57-ї армії Південно-Західного фронту і 7-ї гвардійської армії Степового фронту. 22 серпня 1943 у другій половині дня противник почав відводити свої війська з Харкова. Щоб не дати йому втекти з-під ударів радянської армії, командуючий Степовим фронтом Іван Конєв віддав наказ про нічний штурм Харкова (ставка Конєва знаходилася в передмісті міста - на пагорбі біля сел.Солоницівка, зараз на цьому місці знаходиться меморіал "Висота маршала І.Конєва").