Суддя Дзержинського районного суду Тетяна Штих зняла звинувачення в підробці документів з харків'янки Таїсії Клименко, яка проходила обвинуваченою у справі харківського підприємця Антона Подвезька, обвинуваченого в шахрайстві. Звинувачення з Т.Клименко зняті за клопотанням її захисту на основі закінчення термінів давності (з моменту, коли було висунуте звинувачення, минуло 5 років). Про це 22 грудня розповів "SQ" адвокат А.Подвезька Олег Поліщук.

Він заявив, що захист А.Подвезька категорично не згодний з таким рішенням судді і буде його оскаржувати. "Т.Клименко обманом, на підставі підроблених документів, що засвідчують особу, взяла в борг гроші у матері А.Подвезька, тобто здійснила шахрайство. А це означає, що її дії підпадають ще й під ч. 2 ст. 190 Кримінального кодексу України, на яку ця норма про закінчення термінів давності не поширюється. Крім того, Т.Клименко, вона ж Кузнецова, перебувала в розшуку, тому звільняти її від кримінального переслідування - незаконно", - заявив О.Поліщук.

За словами адвоката, він досі не може домогтися від судді виразної відповіді на питання, в яких саме злочинах звинувачується його підзахисний. У всіх епізодах, про які говорить звинувачення, сам А.Подвезько не брав ніякої участі, зазначив адвокат.

Довідка "SQ". 17 листопада в прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" мати, брат і адвокат А.Подвезька розповіли, що він вже більше 8 місяців перебуває у СІЗО в рамках розслідування кримінальної справи, порушеної в грудні 2009 р. за фактом спроби шахрайства. Адвокат підкреслив, що ніяких підстав для утримання А.Подвезька під вартою немає: він не переховувався і сприяв слідству.

За словами адвоката, справу порушено за фактом незаконного заволодіння двома квартирами харків'ян у 2005-2006 рр. У той час дві мешканки Харкова, Таїсія Клименко і Марія Маслій, взяли у сім'ї Подвезьків у борг гроші під заставу двох квартир. Т.Клименко позичила гроші у матері Антона, Лариси Подвезько, М.Маслій - у його брата, Дмитра Подвезька. Оскільки умови договору позики не виконувалися, в кінці листопада 2006 р. Д.Подвезько звернувся до нотаріуса з питанням про стягнення квартир у рахунок оплати боргу. За інформацією сім'ї Подвезьків, в обох угодах від імені громадянок виступала уродженка Рівного Таїсія Клименко, яка обманом, використовуючи чужі документи, взяла гроші під заставу чужих квартир. Стосовно Т.Клименко були порушені кримінальні справи, але щоразу вони поверталися з судів на дорозслідування. У рамках цієї справи 29 квітня 2010 р. А.Подвезько був уперше заарештований і перебував під вартою до 25 червня 2010 р.

На початку 2011 р. слідство у справі було завершене, і його передали до Дзержинського районного суду. Обвинуваченими у справі фігурували А.Подвезько (шахрайство) і Т.Клименко (шахрайство, підробка документів). У квітні 2011 р. суддя Дзержинського районного суду Тетяна Штих прийняла рішення про взяття А.Подвезька під варту. Т.Клименко перебуває на волі.