Церемонія освячення храму святого великомученика Пантелеймона-цілителя Харківської єпархії Української православної церкви (УПЦ) відбулася 21 серпня на території Харківської міської клінічної лікарні швидкої та невідкладної допомоги ім.Мещанінова. Церемонію освячення храму провів архієпископ Ізюмської УПЦ Онуфрій. Тепер цей храм зможуть відвідувати як співробітники і пацієнти лікарні, так і всі бажаючі.

Владика Онуфрій зазначив, що при кожній лікарні необхідно відкривати церкву, молитовний будинок або молитовну кімнату. "Зараз при багатьох лікарнях Харкова є молитовні місця. Це дуже важливо, адже часто, коли людина захворює, вона йде спочатку до храму, а вже потім до лікаря. Я вдячний керівництву міста та області за те, що вони з порозумінням ставляться до будівництва храмів", - підкреслив він.

У церемонії освячення храму взяли участь харківський міський голова Геннадій Кернес, народний депутат України Валерій Писаренко, працівники лікарні швидкої та невідкладної допомоги, а також парафіяни.

Г.Кернес подякував усім, хто допомагав у будівництві храму, зокрема, колишнього головлікаря лікарні швидкої медичної та невідкладної допомоги Богдана Федака, голови адміністрації Жовтневого району Харкова Романа Веприцького, народного депутата В.Писаренка, митрополита Харківського і Богодухівського Никодима, архієпископа Онуфрія. "Щоб бути здоровим, необхідно мати міцний дух, волю та віру. Сьогодні ми відкриваємо храм завдяки вірі людей, які хотіли, щоб він тут з'явився", - зазначив мер міста.

Він також повідомив, що наступного року до Дня міста буде відкритий храм біля Харківського міського перинатального центру. "Нещодавно ми заклали там фундамент, і в 2012 р. плануємо відкрити цей храм", - підкреслив Г.Кернес.


Храм святого великомученика Пантелеймона дерев'яний, площею близько 100 кв.м та місткістю до 100 чоловік. Його почали будувати у квітні 2010 р. 20 серпня минулого року відбулася церемонія освячення і встановлення хреста на храмі.

Святий великомученик Пантелеймон (у перекладі з грецької - всемилостивий) - християнський святий, що жив у Греції. Пантелеймон був лікарем, цілителем і безоплатно зціляв безнадійно хворих. Тим самим Пантелеймон позбавив багатьох лікарів доходів, і на нього надійшов донос імператору Римської імперії Максиміану про те, що Пантелеймон прийняв християнство, відвідує в тюрмі християн і лікує їх ім'ям Христа. Імператор прикликав Пантелеймона і просив спростувати донос. Однак той не зрікся християнства і відмовився повернутися до язичництва. За це за наказом імператора його піддали катуванням і відрубали голову. У православній церкві св.Пантелеймон шанується як покровитель воїнів і як цілитель.