В нескольких водоемах Харькова обнаружен холероподобный вибрионУ кількох водоймах Харкова виявлений холероподібний вібріон. Про це 22 липня повідомила журналістам головний санітарний лікар міста Ірина Зубкова. Зокрема, холероподібний вібріон виділений у річці Лопань біля Олексіївського лугопарк і лугопарку в Ленінському районі, а також у річці Уди біля Жовтневого лугопарку. У Петренківській і Основ'янській водоймах виявлені й інші віруси. Біля цих водойм встановлені щити, що повідомляють, що купання там заборонене.

І.Зубкова розповіла, що тільки в трьох водоймах Харкова з шести міська санепідемстанція дозволяє купатися. За її словами, дозволи отримали Журавлівський гідропарк (орендар - ТОВ "Контакт плюс"), Олексіївський лугопарк ("Лот-сервіс - 21") і Безлюдівська водойма (орендар - ПП "Єременко").

"Але незважаючи на це, і в Жовтневому гідропарку, і в Петренківській водоймі, і в Основ'янському лугопарку, де купатися заборонено, вода перевіряється на наявність бактерій", - зазначила І.Зубкова.

За її словами, зараз практично всі водойми мають незадовільні показники з кишкової палички. "Але перевищення цих показників не дає підстав закрити ту чи іншу водойму, тому що при дотриманні гігієнічних правил - не ковтати воду, не мити нею фрукти та овочі - людина може уникнути зараження кишковою паличкою. Але при підвищених показниках кишкової палички ми проводимо ще й проби на патогенну флору - сальмонельоз, дизентерію. На сьогодні патогенна флора там не виявлена", - підкреслила І.Зубкова і додала, що тільки в Петренківській водоймі виявлений антиген гепатиту А і вірус Коксакі.

Довідка "SQ". Як повідомила "SQ" 1 червня І.Зубкова, вода відкритих водойм Харкова з травня до вересня постійно досліджується на наявність холерного вібріона. За її словами, збудником холери є холерний вібріон, який практично весь час живе у воді.

"Але в зимовий період, коли холодно, кількість цього вібріона невелика. Коли ж вода нагрівається, вібріон інтенсивно розмножується. Тому щорічно у літній період ми досліджуємо воду водойм. І бували випадки, коли ми виділяли холероподібний вібріон 1-ї групи. Так, це не холера, але такий холероподібний вібріон теж може викликати захворювання, подібне до холери. Нехай не таке важке, але це теж буде неприємна ситуація", - зазначила І.Зубкова.

З травня в Маріуполі (Донецька обл.) зареєстровано більше 20 випадків захворювання на холеру. В Азовському морі був виявлений холерний вібріон. Санітарно-епідеміологічна служби 30 травня заборонила в Маріуполі купатися в море, ловити рибу і продавати її на ринках через виявлені випадки захворювання на холеру.

У Харкові - шість основних пляжів: Новобаварскій (Жовтневий гідропарк на р.Уди, Жовтневий р-н Харкова), Журавлівський (у верхів'ях р.Харків, 522-й мікрорайон), Журавлівський гідропарк (Журавлівське водосховище, з боку вул.Шевченка), Олексіївський (на р.Лопань, з боку вул.Клочківської), Основ'янський (р-н Основи, на місці колишнього піщаного кар'єру), а також Безлюдівський під Харковом (колишній піщаний кар'єр).