За будівлею Харківського національного академічного театру опери та балету ім. М.Лисенка буде побудована велика парковка. Про це 22 червня розповів журналістам харківський міський голова Геннадій Кернес.

"Ми сьогодні розглядаємо питання будівництва за оперним театром великої парковки для того, щоб ми могли там накопичувати транспорт, на якому приїжджають до театру, на концерти, відпочивати в сад Шевченка", - розповів Г.Кернес. Також планується побудувати парковки біля споруджуваного торговельного центру по вул. Пушкінській, 2 та на площі Р.Люксембург після її реконструкції наступного року. Він підкреслив, що всі гроші від роботи парковок повинні надходити до міського бюджету.

За словами мера, не на всіх міських парковках вдасться поставити паркомати, оскільки багато парковок знаходяться в межах "червоних ліній". "Наші неодноразові звернення до Кабінету міністрів з проханням скасувати обов'язкову установку паркоматів, скажімо так, результатів не принесли. Але ми керуємося законодавством, є законні та підзаконні акти, є певні протиріччя між ними. Сьогодні всі гроші від парковок у Харкові потрапляють до міського бюджету. Робота щодо врегулювання конфлікту інтересів між міською владою і Кабміном має бути продовжена. Немає жодної підстави позбавляти органи місцевого самоврядування дохідної частини бюджету. Наші неодноразові звернення повинні знайти своє продовження", - заявив Г.Кернес.

Довідка "SQ". Згідно з постановою Кабміну № 1342 від 2009 р., паркомати чи автоматичні в'їзні-виїзні термінали повинні були бути встановлені не пізніше 1 січня 2012 р. Пізніше Кабмін прийняв постанову, за якою парковки мали бути обладнані паркоматами до 1 квітня цього року.

Харківська міськрада 22 лютого на сесії прийняла звернення до прем'єр-міністра Миколи Азарова з проханням скасувати обов'язкову установку паркоматів на парковках. Директор КП "Харківпарксервіс" Дмитро Мандриков у кінці березня заявив, що встановлення паркоматів на всіх парковках платних Харкова обійдеться приблизно в 10 млн. грн., проте інвестора для реалізації цього проекту так і не знайдено. Крім того, він підкреслив, що оплата паркування через паркомати може істотно знизити надходження до міського бюджету від цього виду господарської діяльності, оскільки немає механізму впливу на неплатників.