Дело о мошенничестве участников тоталитарной секты в Харькове передано в судСлідче управління МВС України в Харківській області передало до суду кримінальну справу за обвинуваченням трьох харків'ян у шахрайстві в особливо великих розмірах. За інформацією слідчого управління, троє затриманих обвинувачених (один 1975  і двоє 1976 рр. народження) входили до секти "Християнин", заснованої 52-річним харків'янином Володимиром Бабаком. Вони збирали гроші з рядових членів секти і брали кредити в харківських банках, які потім не повертали.

Кримінальну справу було порушено у 2010 р. Підозрюваних звинувачують у декількох епізодах шахрайських дій (з 2007 р. до 2008 рр.). У справі фігурує 800 тис.грн., які вони зайняли у банків і приватних осіб, проте, за інформацією слідчого управління, збиток від дій секти набагато більший: він оцінюється в мільйони гривень. Ще шість осіб, у тому числі і В.Бабак, зараз знаходяться в розшуку. Якщо В.Бабака затримають, йому пред'являть звинувачення і за ст. 181 Кримінального кодексу України (організація групи, яка під приводом релігії приносить шкоду людям, з'єднану з розпустою).

За інформацією міліції, секта "Християнин" діяла в Харкові з 1990-х рр. У різний час у ній перебувало до 30 осіб. Окремого приміщення в неї не було - збиралися в гуртожитках і на квартирах. У В.Бабака й кількох його спільників є посвідчення журналістів інформаційного агентства "Твій час", зареєстрованого в Кіровограді, а також посвідчення Спілки журналістів України. В.Бабак є шеф-редактором цього агентства. У міліції кажуть: як тільки учасників секти намагалися притягнути до кримінальної відповідальності за підозрами у злочинах, вони тут же заявляли про гоніння на журналістів, прикриваючись посвідченнями.

За інформацією міліції, В.Бабак підпорядкував собі рядових учасників секти, погрозами й маніпуляціями змушував їх приносити гроші й безкоштовно працювати. Він створив бізнес - швейну фірму "Небеса", в якій роками безкоштовно працювали члени секти. У 2004 р. він почав займатися мережевим бізнесом з французькою компанією. Учасники секти на власні кошти купували дорогий товар, який потім повинні були реалізовувати. Зробити це було нелегко, оскільки, наприклад, крем для обличчя коштував 200 дол.

Згідно зі свідченнями однієї з потерпілих, вона з 2001 р. до 2005 р. фактично безкоштовно працювала швачкою на підприємстві "Небеса", пізніше продавала косметику, а гроші передавала В.Бабаку і його підручним, а з 2005 до 2007 рр. взяла в банках 11 кредитів у загальній складності на 60 тис.дол. За її словами, в секті від неї весь час вимагали приносити більше і більше грошей, оскільки "благословення боже - в багатстві", чинили психологічний тиск, змушуючи брати кредити. Крім того, вона дала свідчення, що В.Бабак неодноразово вступав з нею в статевий зв'язок, мотивуючи це тим, що так хоче Бог. Про факти примусу до сексу з боку В.Бабака в заявах до міліції написали 8 жінок. Після того, як представники банків почали звертатися до міліції за фактами неповернення кредитів, почали надходити скарги і рядових потерпілих.

За інформацією агентства "Твій час", інформація про секту не відповідає дійсності, а міліція просто сфабрикувала кримінальну справу проти неугодних журналістів і проводила в їх квартирах несанкціоновані обшуки. На сайті агентства сказано, що затримані головний редактор, випусковий редактор і кореспондент інформагентства "Твій час" - Олександр Томах, Олександр Синенко та Ігор Ширкін.

"Тепер про злочини, які нібито вчинили колеги (за формулюванням - "організована група злочинців"). Вони такі. У листопаді 2007 р. І.Ширкін придбав собі квартиру за договором купівлі-продажу, засвідченим нотаріально, у громадянки Я.Загайко. А тепер ця громадянка вважає, що квартиру у неї відібрали шляхом введення в оману В.Бабаком. Другий "злочин": автомобіль дружини В.Бабак нажив злочинним шляхом. Насправді цей шлях був таким: 9 вересня 2007 р. Тетяна Бабак отримала готівковий кредит, за який і придбала собі авто. Кредит при цьому регулярно виплачувався", - сказано на сайті.

"Журналісти при цьому вже два місяці за гратами. В.Бабака оголосили в розшук. Життя дружин, дітей, колег стало нестерпним, вони змушені ховатися від свавілля, жити в постійному страху. Колегами затриманих були направлені десятки звернень, скарг, фактичних матеріалів до МВС, Генеральної прокуратури. Журналісти фактично щодня оббивають пороги міністерств і відомств, але реакція залишається стандартною - звернення спускають тим, чиї дії оскаржуються", - заявила Ірина Нежурина на сайті "Твій час".