Апелляционный административный суд признал незаконным демонтаж монумента на площади КонституцииАпеляційний адміністративний суд Києва 15 березня визнав незаконним демонтаж монумента на честь проголошення радянської влади в Україні на пл. Конституції в Харкові. Про це 22 травня в прес-центрі інформаційного агентства "STATUS QUO" повідомила перший секретар Харківського обкому Комуністичної партії України, народний депутат Алла Александровська.

За її словами, більше року тому вона звернулася до Окружного адміністративного суду Києва з позовом про визнання незаконним рішення Міністерства культури про демонтаж і перенесення монумента. "Розуміючи, що в Харкові звертатися до суду марно, я звернулася до суду в Києві. Є 22 стаття закону про охорону культурної спадщини, яка прямо забороняє демонтувати і переміщати зареєстровані пам'ятники. В порушення цього Міністерство культури дало дозвіл на демонтаж, яким і прикриваються місцеві органи влади", - розповіла А.Александровська.

Суд не задовольнив позову А.Александровської. Вона подала апеляцію до Апеляційного адміністративного суду Києва, і цей суд прийняв рішення на її користь. Після цього КП "Харківзеленбуд", яке підключилося до процесу на стадії апеляції і спільно з Міністерством культури стало співвідповідачем у процесі, подало касацію на це рішення. Справа буде розглядатися у Вищому адміністративному суді у Києві. Коли вона буде прийнята до розгляду, поки невідомо.

"Ми точно знаємо, що цей пам'ятник - нероз'ємний за визначенням, і у нас є відповідна технічна документація. Вони різали "болгаркою" арматуру, що сполучає ці блоки. Я не хочу навіть коментувати питання про можливість складання монумента. Те, що вони зробили, - це знищення. Вони знищили пам'ятник", - заявила А.Александровська.

"Мені важливо довести в суді, що порушена норма закону, яка прямо забороняє перенесення і демонтаж пам'ятника", - заявила А.Александровська. За її словами, в одному з харківських судів розглядається аналогічний позов, до якого вона не має відношення.

Довідка "SQ". Монумент на честь проголошення радянської влади в Україні - це пам'ятник більшовикам-героям Громадянської війни. Виготовлений за ескізом С.Світлорусова з рожевого уральського граніту, висота - 18 м, був відкритий 4 листопада 1975 р. на місці колишньої будівлі Дворянського зібрання. 23 травня 2011 р. під час громадських слухань було схвалене рішення прибрати монумент з пл. Конституції. Його вже демонтували. Комуністи неодноразово збирали підписи проти перенесення монумента. Пам'ятник планується перенести на майданчик Палацу культури ХТЗ, а на звільненому місці звести пам'ятник Незалежності України. В основі пам'ятника Незалежності - скульптура богині Ніки на кулі.