Голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, що знаходиться з благословення митрополита Київського і всієї України Володимира в Єрусалимі, завтра, 23 квітня, привезе до Харкова благодатний вогонь. У харківському аеропорту його зустрінуть священики церковних парафій Харківської області та представники місцевої влади, які доставлять вогонь у населені пункти області, в тому числі найвіддаленіші.

Як повідомив М.Добкін українським журналістам, які знаходяться в Єрусалимі в рамках спеціального прес-туру, він також передасть вогонь вікарійному владиці Онуфрію, який доставить його в головний храм Харкова - Благовіщенський.

У ході свого візиту до Ізраїлю М.Добкін взяв участь у Хресній ході, що передує сходженню священного вогню. Губернатор також зустрівся з патріархом Єрусалимським Теофілом III. Патріарх вручив М.Добкіну особливу нагороду - хрест суспільства старійшин Храму Гробу Господнього, яку присуджують за особливі заслуги перед церквою.

Народний депутат - харків'янин Олександр Фельдман передав патріарху фотоальбом, присвячений його недавньому візиту до Харкова (патріарх відвідував Київ у березні, щоб привітати з 90-річчям митрополита Харківського і Богодухівського Никодима).

 

Довідка "SQ". Великдень цього року відзначається 24 квітня. Слово "пасха" має грецьке походження ("настання", "позбавлення"). За християнською традицією свято встановлене на честь воскресіння Ісуса Христа. За Євангелієм, воскресіння сталося в Єрусалимі. Православні християни готуються до цього свята, дотримуючись Великго посту, який триває 48 днів.

Напередодні Великодня, у Велику суботу, на Гроб Господній (у Єрусалимі) сходить Благодатний вогонь. Священики вбираються у світлий одяг, урочисто одягаються віруючі. У храмах проходить божественна літургія, якій (опівночі) передує хресний хід навколо храмів.

Благодатний вогонь, або Святий Світ - вогонь, що виноситься з Гробу Господнього на спеціальне богослужіння, що відбувалося у Велику суботу напередодні православного Великодня в храмі Воскресіння Христового в Єрусалимі. Винесення Святого Світла символізує вихід з Гробу Світла істинного, тобто воскреслого Ісуса Христа. Способи запалювання та виносу Святого Світу були різними в різні історичні періоди. Зараз церемонія проводиться спільно Єрусалимською православною церквою і Єрусалимським патріархатом Вірменської апостольської церкви, у ній також беруть участь Коптська і Сирійська православні церкви. Благодатний вогонь доставляється щороку спеціальними авіарейсами і зустрічається з пошаною державними і церковними лідерами.