Міська влада Харкова, Балаклеї, Ізюму, Куп'янська, Лозової, Первомайського, Печеніг і Чугуєва під різними приводами відмовилися надавати генеральні плани цих міст у відповідь на інформаційні запити. Про це 22 березня заявив журналістам керівник Східно-українського центру громадських ініціатив Володимир Щербаченко.

За його словами, Харківська міськрада повідомила, що доступ до генерального плану Харкова обмежений грифом "для службового користування", міські ради Чугуєва і Балаклії взагалі не відповіли на запити, з Первомайського прислали відповідь, у якій не було запитуваної інформації. Куп'янська міськрада запропонувала звернутися із запитом до інституту "Укрміськбудпроект", який розробляє містобудівну документацію і накладає на неї гриф обмеження доступу, а Ізюмська міськрада повідомила, що графічна складова містобудівної документації - це об'ємна інформація, і надати її копії технічно неможливо.

Інформаційні запити направлялися в міські ради з листопада 2009 р. до травня 2010 р. За словами В.Щербаченка, центр посилав запити про надання генеральних планів міст до 196 міст України, і лише 5 з них (не в Харківській обл.) надіслали копії основних креслень генеральних планів. Однак якісну повноцінну копію генерального плану не надала жодна міськрада.

За словами В.Щербаченка, справа в тому, що доступ до генеральних планів багатьох міст України обмежений грифами "для службового користування" або "таємно". Згідно результатів всеукраїнського дослідження секретності генеральних планів міст, 84 з 196 міських і селищних рад Україна повідомили про те, що доступ до генеральних планів їхніх міст чи селищ обмежений.

"Засекреченість генеральних планів міст знижує їхню інвестиційну привабливість, оскільки інвестор не має доступу до документів про їхню інфраструктуру. Крім цього, під грифами секретності чиновники ховають власні прорахунки та некомпетентність. Наприклад, у генеральному плані міста повинна бути інформація про те, яка площа міста і яка територія підлягає озелененню. Якщо отримати доступ до такої інформації, можна побачити, що норми озеленення не виконуються", - заявив В.Щербаченко.

За словами співавтора дослідження Олександри Матвійчук, гриф "для службового користування" може стояти тільки на документах, які планується затвердити, але не на затверджених генеральних планах міст. Якщо цей гриф з генерального плану міста не знімають після затвердження, потрібно звертатися до суду, оскільки порушуються конституційні права громадян щодо доступу до інформації.

За словами В.Щербаченка, його організація подала судові позови проти всіх обласних центрів, влади яких відмовилися надати генеральні плани міст, проте не дивлячись на те що з моменту подачі позовів пройшло більше року, ці справи поки не розглядаються по суті.