>В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. СлепомуМеморіальна дошка кардиналу Йосипу Сліпому була переінстальована 22 лютого на будинку управління Державтоінспекції в Ленінському районі Харкова (вул.Малиновського, 5). У церемонії відкриття взяли участь голова Львівської облдержадміністрації Михайло Цимбалюк, львівський міський голова Андрій Садовий, голова Харківської облдержадміністрації Михайло Добкін, голова Харківської облради Сергій Чернов, Харківський міський голова Геннадій Кернес.

За словами М.Добкіна, харківська влада, приймаючи рішення про відновлення пам'ятного знаку Й.Сліпому, постаралася повністю піти від політики. "Ми поважаємо почуття та емоції українців у Львівській області та розраховуємо на таке ж ставлення до наших земляків. Це можна назвати примиренням, кроком назустріч. Ми не змагаємося, чия точка зору більш правильна. Ми зобов'язані поважати і цінувати історію в цілому, хоча вона складна і викликає часом діаметрально протилежні почуття", - зазначив М.Добкін.

Губернатор зазначив, що останнім часом він ретельно вивчав біографію кардинала. "Йосип Сліпий - священнослужитель, який мав сотні тисяч послідовників, міг підняти своїм словом величезну кількість людей, і тому він представляв небезпеку і для тих, хто окупував наші території, і для тих, хто називав себе владою, але робив усе, щоб знищити і віру, і народ. У цьому плані сьогоднішня подія - це відновлення якоїсь історичної справедливості в ім'я людини, яка не зрадила віру і те, в ім'я чого жила. Його недовге перебування в пересильній тюрмі в Харкові - це теж приклад людського подвигу, тому що в той час було важко змагатися з системою, той, хто це робив, мав один шлях - до смерті. Але він вижив. Я знаю, що дуже високі чини в світі брали активну участь у тому, щоб звільнити його з сталінських катівень", - зазначив М. Добкін.

За словами А.Садового, спочатку, коли була досягнута домовленість про відновлення меморіальної дошки Й.Сліпому, львівська влада хотіла сама виготовити пам'ятну дошку і привезти її до Харкова. "Але потім до нас надійшла пропозиція краще - виготовити її у Харкові, і ми домовилися, що на паритетних засадах профінансуємо створення пам'ятної дошки. Я гордий тим, що тут, у Харкові, Михайло Добкін каже такі добрі слова про нашого патріарха Йосипа Сліпого. Так багато про життя Й.Сліпого, як М. Добкін, мало хто знає навіть на Галичині. Він побачив велич тих людей. А знаючи правдиву історію України, ми зможемо впевнено будувати завтрашній день. Це великий крок назустріч один одному, я дякую за це харків'янам", - підкреслив А.Садовий.

Наприкінці церемонії меморіальну дошку кардиналу Й.Сліпому освятив єпископ Української греко-католицької церкви Василь Медвідь.

В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому
В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому
В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому
В Харькове снова установили мемориальную доску кардиналу И. Слепому

Довідка "SQ". Меморіальна дошка Йосипу Сліпому була встановлена 2005 р. на будівлі колишньої пересильної тюрми Харківської (вул.Малиновського, 5), у якій він знаходився в 1961 р. перед відправкою до мордовських таборів. Дошка була демонтована у середині листопада 2010 р. за рішенням Дзержинського райсуду Харкова, прийнятому за позовом громадської організації "Велика Русь".

Кардинал Й.Сліпий - український церковний і громадський діяч, патріарх Української греко-католицької церкви, вчений і богослов. У 1945 р. Й.Сліпий разом з іншими українськими греко-католицькими владиками був заарештований радянськими властями і засуджений до 8 років позбавлення волі. Під час етапу до мордовських таборів перебував кілька тижнів у Харківській пересильній тюрмі. У 1963 р. завдяки клопотанням римського папи Івана XXIII та президента США Дж.Кеннеді митрополита Й.Сліпого звільнили і депортували. Він помер 1984 р. у Римі (Італія).