Конфлікт навколо 90 тролейбусів і 10 трамваїв, узятих Харковом у лізинг у львівського приватного підприємства "ПЛ Лізинг", буде розглядатися на засіданні українсько-польської комісії 28-29 вересня у Варшаві (Польща). Про це 21 вересня повідомив "SQ" директор "ПЛ Лізинг" Юрій Свідзінський.

"За моєю інформацією, в роботі комісії візьмуть участь прем'єр-міністри України та Польщі. Також на засіданні будуть присутні інвестори нашого підприємства (ПП "ПЛ Лізинг" має 100%-і польські інвестиції - "SQ"), з ініціативи яких питання про лізинговий транспорт було внесене на порядок денний засідання", - повідомив Ю.Свідзінський.

За його словами, підприємство очікує і дій з боку Департаменту виконавчої служби (Київ), куди львів'яни подали документи на примусове стягнення заборгованості з харківського КП "Міськелектротранс" за лізинговий транспорт. "Виконавець, який веде нашу справу, перебуває у відпустці до 4 жовтня, тому поки що в цьому напрямку ми не просуваємося. Але з наступного місяця ця робота активізується, і до виборів для міської влади може виникнути досить неприємний сюрприз, тому що ми маємо намір або отримати належну нам за договором суму разом зі штрафами і пенею, або вилучити транспорт і продовжити стягнення заборгованості", - повідомив Ю.Свідзінський.

Він повідомив, що зараз сума боргу за трамваї і тролейбуси складає 53 млн. грн. без урахування штрафів і пені за цей рік.

Довідка "SQ". Львівське ПП "ПЛ Лізинг" у червні заявило, що планує вилучити 90 тролейбусів і 10 трамваїв, переданих за лізинговою схемою харківської міській владі в 2006 р. За словами Ю.Свідзинського, "КП "Міськелектротранс" та Харківська міськрада з жовтня 2007 р. не виконують своїх зобов'язань щодо сплати лізингових платежів.

Коментуючи цю інформацію, тоді ще мер Харкова Михайло Добкін заявив, що міська влада не зможе без допомоги держави розрахуватися за лізингові тролейбуси і трамваї.

13 липня на сесії Харківської облради під час обговорення питання про заборгованість із зарплати на КП "Міськелектротранс" голова Харківської облдержадміністрації М.Добкін повідомив, що на державному рівні досягнута домовленість про те, що Кабмін візьме на себе борги підприємства з купівлі рухомого складу, а підприємство всі вивільнені кошти направить на погашення заборгованості із зарплати.

2 серпня Ю.Свідзінський заявив, що направив до Міністерства юстиції судовий наказ на примусове виконання судового рішення про стягнення з "Міськелектротрансу" заборгованості з оплати взятого в лізинг транспорту.