Сьогодні, 21 травня, пройде перша сесія зовнішнього незалежного оцінювання з математики (22 травня - друга). Це другий за популярністю тест (після історії України), на який у країні зареєструвалося 203 тисячі 374 абітурієнти. Як наголошується на сайті Українського центру оцінювання якості освіти, на виконання тесту відведено 150 хвилин, загальна кількість завдань - 32. Максимальна кількість балів, яку можна отримати за правильне виконання всіх завдань тесту з математики, - 52.

Тестування проводиться у дві сесії, тому абітурієнтам радять звертати увагу на дату, зазначену в їх пропуску-запрошенні. Розпочнеться тестування, як і всі інші, об 11.00, допуск абітурієнтів до пунктів тестування - до 10.50.

Кожен абітурієнт повинен мати при собі документи, які необхідно пред'явити на вході до пункт тестування: документ, що засвідчує особу (паспорт або свідоцтво про народження, серія і номер якого вказані в сертифікаті зовнішнього незалежного оцінювання), сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання, запрошення-перепустку для участі у зовнішньому незалежному оцінюванні.

Протягом часу, відведеного на складання тесту, абітурієнт не повинен мати при собі будь-яких засобів зв'язку, пристроїв зчитування, обробки, зберігання та відтворення інформації, друкованих і рукописних матеріалів, не передбачених процедурою тестування. До виходу з пункту тестування абітурієнти повинні перевірити наявність у своєму сертифікаті відмітки про проходження зовнішнього незалежного оцінювання з певного предмету, без якого результати тестування вважаються недійсними.

Як повідомив Український центр оцінювання, 19 травня пройшло оцінювання з географії. За оперативною інформацією, у тестуванні взяли участь 87 тис. 435 абітурієнтів, що становить 92,1% загальної кількості зареєстрованих для проходження зовнішнього незалежного оцінювання з цього предмета. Відповіді до завдань тесту з географії розміщено на сайті Українського центру оцінювання якості освіти. Про час (дні) оголошення результатів зовнішнього незалежного оцінювання з географії буде повідомлено додатково.

Довідка "SQ". Зовнішнє незалежне оцінювання у 2012 р. проходить в Україні з 15 травня до 7 червня, додаткова сесія - з 18 до 22 червня. Абітурієнти матимуть можливість здати тести з 13 предметів (з української мови та літератури, математики, історії України, всесвітньої історії, фізики, хімії, географії, біології, англійської, німецької, французької, іспанської та російської мов).

15 травня пройшло тестування з хімії, 17 травня - з російської мови, 19 травня - з географії, 21 і 22 травня пройде тестування з математики, 24 травня - з всесвітньої історії, 26 травня - з іноземних мов, 28 і 29 травня - з української мови та літератури, 31 травня і 1 червня - з історії України, 5 червня - з фізики, 7 червня - з біології.

Цього року випускники при здачі ЗНО матимуть можливість пройти тестування з чотирьох предметів, а не з п'яти, як було раніше. Також цього року підвищується прохідний бал з профільних предметів - тепер він повинен бути не нижчим 140. Прохідний бал з обов'язкового предмету (українська мова та література) залишиться незмінним - 124 бали.

Цього року в Харківській області буде діяти 31 пункт тестування, з них у Харкові - 26 і ще по одному в Лозовій, Куп'янську, Краснограді, Ізюмі та Балаклії. Для участі в ЗНО зареєструвалися 18 тис. 727 осіб (у 2011 р. - 14 тис. 400 особи). Серед найпопулярніших предметів, які обирають випускники для здачі тестів, - математика, історія України, англійська мова і біологія. Найменше людей реєструється на складання російської мови та всесвітньої історії.