На будівлі Харківського національного університету мистецтв ім. І.Котляревського (пл.Конституції, 11/13) з'явиться нова скульптурна композиція, а сама будівля буде реконструйована. Про це 20 грудня повідомив журналістам головний архітектор міста Сергій Чечельницький. За його словами, будівля консерваторії зміниться в рамках загальної реконструкції пл.Конституції, на якій вона розташована.

"Зараз верхня частина будівлі виглядає дуже скромно. Хоча коли будівля тільки була збудована, на ній була скульптурна композиція і ротонда з флагштоком. У майстерні зараз йде серйозна робота з виготовлення нової скульптурної композиції, на якій будуть зображені бог Меркурій, паровоз, літак", - зазначив С.Чечельницький.

Також, за словами архітектора, вже розробляється проект ротонди з флагштоком на розі будівлі консерваторії. "Флагшток з прапором України буде підсвічуватися у вечірній час. І в цілому буде дуже красиво", - підкреслив С.Чечельницький. "Хочу зазначити, що ми не просто проводимо реконструкцію площі, а й відновлюємо деякі історичні елементи", - додав архітектор. Усі ці роботи планується завершити до Євро-2012.

Довідка "SQ". Будівля університету побудована в кінці XIX ст. в стилі бароко, 1925 р. була реконструйована за проектом архітектора О.Лінецького. Призначення цієї будови неодноразово змінювалося. Зараз вона належить університетові мистецтв, тут також знаходиться обласна організація Національної спілки композиторів України.

Історія університету почалася 1871 р., коли за підтримки Імператорського російського музичного товариства в Харкові були відкриті Музичні класи. Біля витоків професійної музичної освіти в Харкові стояли І.І.Слатін, О.Глазунов, П.І.Чайковський. У 1917 р. була відкрита Харківська консерваторія. У 1963 р. консерваторія була об'єднана з театральним інститутом. У 2004 р. Харківський інститут мистецтв був реорганізований в університет і став державним, у 2011-му - національним. Університет названий ім'ям Івана Котляревського, відомого письменника-класика української літератури, видатного драматурга і діяча музично-театрального мистецтва.