Харківська інспекція Державного архітектурно-будівельного контролю (ДАБК) скасувала через Вищий господарський суд 48 рішень про право власності та дозволів експлуатації низки об'єктів. Про це 20 липня у прес-центрі інформагентства "STATUS QUO" повідомив начальник інспекції ДАБК у Харківській області Олександр Мальцев.

"У Вищому господарському суді наша юридична служба домоглася скасування рішень господарських судів, які надали можливість власникам експлуатувати об'єкти без проходження встановленої процедури введення об'єктів в експлуатацію. Зараз вони, у т.ч. торговельно-офісний центр "Sun City", готують документацію, яка дозволить ввести побудовані об'єкти в експлуатацію у встановленому законом порядку", - зазначив О. Мальцев.

Також начальник інспекції повідомив, що за перше півріччя 2010 р. інспекція ДАБК видала ліцензій на ведення будівельної діяльності в Харківській області в два рази більше, ніж за цей же в період минулого року (275 і 137, відповідно).

Як повідомив О. Мальцев, за перші шість місяців 2010 р. інспекція видала 221 сертифікат на прийом об'єктів в експлуатацію (167 в Харківській області, 54 - у Харкові). "Гірше ситуація зі здачею в експлуатацію житлових об'єктів. Ми прийняли в експлуатацію об'єкти загальною площею 124 тис.кв.м, але з них в багатоповерхових будинках всього 48 тис. кв.м. Інші об'єкти - це індивідуальні будинки (76 тис. кв. м)", - зазначив О. Мальцев. За його словами, таке різке збільшення прийому приватних будинків пов'язане з постановою Кабміну, яке значно спростило процедуру прийому індивідуальних житлових будинків, побудованих без дозволу. "За цією постановою ми прийняли 600 приватних житлових будинків з господарськими будівлями в Харкові і області", - повідомив О. Мальцев.

Довідка "SQ". Як заявив 26 січня 2010 р. О. Мальцев, інспекція ДАБК у Харківській області опротестувала в суді право експлуатації торгово-офісного центру "Sun City". "Там провели самовільну реконструкцію, і ми серйозно з ними працюємо з цього приводу. Вони через суд отримали право власності на об'єкт, але ми опротестували право його експлуатації", - зазначив О. Мальцев.