У салатах, що продавалися в супермаркетах, виявлена кишкова паличка - "Харківстандартметрологія"

Фахівці служби державного нагляду ДП "Харківстандартметрологія" в I кварталі 2010 р. провели перевірки щодо дотримання стандартів, норм і правил при виробництві кулінарних виробів на двох підприємствах, які є представниками мереж супермаркетів. Як повідомив "SQ" генеральний директор "Харківстандартметрологія" Михайло Будьонний, найбільш поширеними порушеннями вимог під час виробництва кулінарних виробів були невідповідність мікробіологічних показників і недоліки маркування.

Зокрема, при перевірці однієї з мереж супермаркетів встановлено факт випуску кулінарних виробів, які не відповідали вимогам нормативної документації за мікробіологічними показниками. У чотирьох перевірених партіях салатів виявлено бактерії групи кишкових паличок Т. Соli і Staphylococcus aureus. Реалізація цієї продукції була заборонена. Матеріали з цього порушення направлені до Держспоживстандарту для застосування до підприємства штрафу в розмірі 100% вартості реалізованої продукції. За результатами перевірок на одному підприємстві заборонена реалізація 4 видів продукції та видано 8 постанов про накладення штрафів за реалізацію неякісної продукції на загальну суму понад 4 тис.грн.