"Проблема відкриття автобусного сполучення між Харковом і російським Грайвороном (Бєлгородська обл.) буде вирішена найближчим часом на вищому рівні", - заявив під час прямої телефонної лінії в харківській редакції газети "Комсомольська правда" в Україні" голова облдержадміністрації Михайло Добкін. За його словами, про необхідність відкриття автобусного маршруту було заявлено на недавній зустрічі з губернатором Бєлгородської області Євгеном Савченком. Проект і обгрунтування створення маршруту направлені до міністерства внутрішніх справ обох країн.

За словами М.Добкіна, справа в тому, що для відкриття автобусного сполучення з Грайвороном потрібно відкрити ще один прикордонний перехід. Проте в Росії більш жорстке порівняно українського прикордонне законодавство. "В Україні можна поставити тимчасовий вагончик і обійтися мінімальним нарядом, а в Росії потрібна капітальна будова і повноцінний наряд", - зазначив М.Добкін. На ще один прикордонний перехід Росія поки не виділяє кошти, тому федеральна прикордонна служба не дає дозволу на його організацію. "Це питання буде вирішене на найближчій зустрічі урядів двох країн раз і назавжди", - зазначив губернатор.

Довідка "SQ". У листопаді М.Добкін заявив, що планується відновити низку транспортних маршрутів з Харківської обл. до Бєлгородської обл.: Харків - Олександрівка (Україна) - Безіменне - Грайворон (Росія), Харків - Журавлівка (Україна) - Журавлівка (Росія) - Стрілеча (Україна), Харків - Бударки (Україна) - Тишанка (Росія) - П'ятницьке ( Росія) через Землянки (Україна). Планується також направити до уряду Росії та України звернення про доцільність будівництва пунктів пропуску Безіменне - Олександрівка та Тишанка - Бударки.