Мовну проблему в сфері медицини під час Євро-2012 у Харкові планується вирішити за рахунок волонтерів-перекладачів. Про це 18 серпня повідомив журналістам заступник голови Харківської облдержадміністрації Ігор Шурма. За його словами, до надання медичної допомоги під час Євро-2012 будуть залучені найкращі фахівці. "Ми розуміємо, що серед них може бути велика кількість людей зрілих, які не знають іноземних мов і їм складно буде їх освоїти", - зазначив І.Шурма.

За його словами, проведені переговори з Харківським національним медичним університетом та Харківським національним університетом ім.Каразіна. Іноземних студентів і студентів факультету іноземних мов будуть залучати для того, щоб могла спокійно працювати диспетчерська служба швидкої допомоги, прийомні базових лікарень, а також служби, які працюватимуть на стадіоні "Металіст" і у фан-зоні Євро-2012.

Як зазначив І.Шурма, молодшому медичному персоналу знати іноземні мови зовсім не обов'язково. "Вони повинні вміти виконувати свою роботу щоденно, незалежно від того, проходить Євро-2012 чи ні. Медсестра повинна виконати те призначення, яке дав лікар. Давайте не будемо перебільшувати мовну проблему. Прийдіть до лікарні у Франції і заговоріть англійською і подивіться, чи зрозуміє вас медсестра. Якщо у когось болить, а інший вміє надавати медичну допомогу, то все буде нормально", - заявив І.Шурма.

Довідка "SQ". Концепція надання медичної допомоги під час Євро-2012 включає створення базових центрів в обласній клінічній лікарні, лікарні швидкої та невідкладної допомоги, 17-й міської клінічної лікарні та обласному урологічному центрі. Ще 20 медустанов будуть готові надати медичну допомогу, якщо ресурсів базових установ буде недостатньо. Концепція передбачає обслуговування по всіх трасах, де будуть слідувати вболівальники, для цього розвиваються притрасові лікарні та міжрайонні медичні центри. На в'їздах до області на всіх дорогах буде встановлено 29 медичних пунктів. Окремо організована система медобслуговування на стадіоні "Металіст" та у фан-зоні. Буде також працювати виїзний військовий госпіталь.