Ініціативна група із захисту зелених насаджень Харкова розпочала збирати підписи городян проти вирубки дерев у Лісопарку та на інших ділянках міста. Про це 19 травня повідомив журналістам представник ініціативної групи Анатолій Шевчук. За його словами, ініціативна група 14 травня вже передала до міськвиконкому документи на ім'я в.о. харківського міського голови Геннадія Кернеса з ініціативою проведення громадських слухань з цього питання.

Однак, за словами А. Шевчука, згідно з положенням "Про громадські слухання" ініціативній групі необхідно до 28 травня зібрати 500 і більше підписів проти вирубки дерев у лісопаркових зонах.

"Документально затверджені підписи дозволять провести громадські слухання і так перешкоджати руйнування екосистеми. Вже створена спеціальна інструкція із збирання підписів. У підписному листі усі охочі повиннні будуть власноруч вписати своє ім'я, прізвище, дату народження, паспортні дані. Боятися ставити свої паспортні дані не варто . Вони не будуть використовуватися для якихось інших цілей, а лише на підтримку територіальної громади у проведенні громадських слухань", - підкреслив А. Шевчук.

До ініціативної групи входять мешканці селища П'ятихатки, а також представники харківських громадських організацій (ХОО) "Ми - харків'яни", "Громадська рада Харківщини", "Фонд громадських ініціатив", "Громадянська позиція". Представники цих організацій зараз активно збирають підписи. Зокрема, мешканці П'ятихаток щодня з 17.00 до 19.00 збирають підписи на кінцевій зупинці маршрутного автобуса сел.Пятіхатки (біля магазину "БАМ"). За два дні роботи було зібрано близько 200 підписів. Також підпис можна поставити в офісі ХОО "Громадська рада Харківщини" (пр.Леніна, 38).

"Хотілося б закликати мешканців Харкова брати участь в акції, оскільки тема наших громадянських слухань не тільки розширення гольф-клубу поблизу П'ятихаток, але й захист зелених насаджень в самому Харкові", - зазначила член ініціативної групи Емілія Грекова.

Після збору підписів відповідні документи будуть направлені до Харківської міськради, де Г. Кернес ознайомиться і упевниться в автентичності підписів, після чого ухвалить рішення про проведення слухань.

Довідка "SQ". Як раніше відзначав голова "Громадського ради Харківщини" Марк Зобов, під час громадських слухань ініціативна група має намір підняти питання, що стосуються захисту зелених насаджень Харківщини, і виступити проти вирубки дерев у парку Артема, в районі ХТЗ, у сквері біля ДК "ХЕМЗ", у лісопарку і на інших ділянках міста. "Поштовхом для таких дій безумовно послужила ситуація з планованою вирубкою 6 тис. дерев у лісі біля с. П'ятихатки", - підкреслив М. Зобов.

Харківські громадські організації і мешканці будинків, розташованих біля парку Артема, проводили неодноразові акції протесту проти вирубки дерев у парку. Як повідомляла раніше газета "Сьогодні", на відгородженій території парку Артема ведеться будівництво торгово-розважального центру "Парк Артема". Серед об'єктів, які будуть побудовані, - дворівневий розважальний центр, гіпермаркет, супермаркет електроніки і побутової техніки, льодовий каток, боулінг на 28 доріжок, кінотеатр, дитячий розважальний центр, ресторан і паркінг на 1661 місце. За даними газети, будівництво в парку веде корпорація "Ukrainian Construction Development Company", зареєстрована у Києві. На сайті компанії президентом значиться Наталія Салигіна, дружина екс-голови Харківської облради Василя Салигіна. Керує корпорацією "UCDC" син В. Салигіна Віктор.

Ігрове поле харківського "Superior Golf Club" відповідно до міжнародних стандартів буде розширено з 9 до 18 лунок. На перспективній ділянці будівництва гольф-поля знаходиться ліс. Близько 6 тис. дерев будуть знесені. "Однак це буде не вирубка лісу, а вирубка просік. Ділянки з цінними деревами залишаться незайманими. В основному будуть знесені сухостій та хворі дерева. За рештою дерев буде здійснюватися догляд", - відзначив віце-президент Федерації гольфу України, президент "Superior Golf Club "Юрій Сапронов. Мешканці сел.П’ятіхатки виступають проти вирубки просік в лісі. Ініціативна група мешканців сел.П’ятіхатки зібрала близько 4 тис. підписів проти вирубки лісу, запевняючи, що ліс - природне надбання, за яке вони будуть боротися.