Архієпископ Ізюмський Онуфрій 19 січня провів у Саржиному яру Харкова молебень та освятив воду з нагоди свята Хрещення Господнього. На молебні, який розпочався о 9.00 біля центральної купальні в Саржиному яру, були присутні перший заступник голови Харківської облдержадміністрації Валентин Дулуб і директор Департаменту комунального господарства Харківської міськради Віктор Кітанін.

Щоб освятити воду і скупатися у святковий день у двох купальнях, у Саржиному яру зібралося кілька сотень харків'ян.

Разом з архієпископом Онуфрієм божественну літургію провели митрополит Донецький і Маріупольський Іларіон, намісник Святогірської Лаври, архієпископ Святогірський Арсеній, єпископ Горлівський і Слов'янський Митрофан, вікарій Донецької єпархії, єпископ Макіївський Варнава і схієпіскоп Аліпій.

Довідка "SQ". Свято Хрещення Господнього - одне з найстародавніших свят християнської церкви. Цим святом закінчуються Різдвяні святки, які тривають з 7 до 19 січня. У цей день у церквах освячують воду. Згідно з церковними переказами, у ніч з 18 на 19 січня звичайна вода набуває чудодійної сили. Саме в цей день 30-річний Христос прийшов на річку Йордан, де його охрестив Іван Хреститель. Це свято ще називають Богоявленням, оскільки, як сказано в Євангелії, в той день світу явилася Пресвята Трійця, тобто Господь у трьох іпостасях.

У цей день з ранку не рекомендується їсти і пити, поки люди не сходять до церкви і не освятять воду. За традицією, прийшовши вранці після всеношної церковної служби, потрібно окропити кожен куточок житла освяченою водою, тоді в будинку буде порядок і спокій. Обряд водосвяття - "великого освячення води на Йордані" - у сільській місцевості зазвичай відбувається на природних водоймах, у міських умовах - у храмах. Вважається, що купання в освяченій воді очищає душу і рятує від накопичених гріхів. Ця традиція склалася в перші століття християнства. Вода, освячена на свято Богоявлення, вважається святинею: її зберігають упродовж усього року, окроплюють нею різні предмети, приміщення і дають пити хворим і слабким.

У Харкові священнослужителі православних конфесій 19 січня проведуть у храмах і на джерелах міста церемонії освячення води. Одне з місць, де багато харків'ян традиційно проводять обряд купання в освяченій воді, - це джерело в Саржиному Яру.