По новому закону суд сможет забирать у граждан квартиры за долги по коммунальным услугам - нардеп А. ГриценкоУ змінах до закону "Про судоустрій і статус суддів" є "вкрай небезпечна рейдерська норма", по якій суд може прийняти рішення про конфіскацію квартири за борги з комунальних послуг без присутності відповідача і його адвоката. Про це 18 жовтня заявив журналістам у Харкові лідер партії "Громадянська позиція", народний депутат Анатолій Гриценко (фракція "Наша Україна - Народна самооборона").

"Ця норма набуде чинності з 1 січня 2011 р. ввели б зараз, але бояться до виборів", - заявив А.Гриценко. "Я не думаю, що активну сильну людину так можна зламати і забрати квартиру. Але я дуже боюся, що у літніх людей спритні ділки від влади зможуть відбирати житло", - заявив А.Гриценко.

Довідка "SQ". Верховна Рада України 7 липня прийняла закон "Про судоустрій і статус суддів", внесений президентом України Віктором Януковичем.

Закон передбачає створення Вищого спеціалізованого суду України для розгляду цивільних і кримінальних справ, який буде діяти як суд касаційної інстанції, зменшення кількості суддів Верховного суду України (ВСУ), обмеження функцій ЗСУ, ліквідацію військових судів, обов'язкове призначення членами Вищої ради юстиції суддів, обраних безстроково . Законом встановлюється порядок, згідно якого кожен суд загальної юрисдикції є окремим розпорядником бюджетних коштів. Законом вводиться нова процедура призначення судді на посаду, яка передбачає звернення кандидата на посаду судді безпосередньо у Вищу кваліфікаційну комісію суддів України, визначено чіткий перелік документів, які повинен подавати кандидат, вводиться проведення анонімного тестування кандидата на виявлення загальних теоретичних знань.